Ότι δε θέλει δικηγόρο και ότι θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό μου στη δίκη, ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής, Μπρέντον Τάραντ, δράστης της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της χώρας.
Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και κατά συρροή, από δικαστήριο της περιφέρειας της Κράιστσερτς, σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αυστραλός έκανε μια χειρονομία με την οποία αναγνωρίζονται οι οπαδοί της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.
Ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Πίτερς, που ορίστηκε από το δικαστήριο στην προκαταρκτική διαδικασία, δήλωσε πως ο 28χρονος Αυστραλός είπε «πως δεν θέλει συνήγορο».
«Θέλει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του» στη δίκη, εξήγησε ο δικηγόρος, κρίνοντας πως δεν τίθεται θέμα για το εάν στην υπόθεση του Τάραντ ο κατηγορούμενος μπορεί να επικαλεστεί πως είχε το ακαταλόγιστο από ποινική άποψη.
«Μοιάζει να έχει τα λογικά του, δεν μοιάζει να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Έτσι φαίνεται. Μοιάζει να καταλαβαίνει τι γίνεται», πρόσθεσε ο Πίτερς.
Η επίθεση στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή,βίντεο της οποίας ο δράστης της αναμετέδωσε απευθείας, μέσω ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της πήρε «επί της αρχής» την απόφαση να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα, μετά τη μαζική δολοφονία πιστών μέσα σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς.
«Σκοπεύω να παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις αυτές στα ΜΜΕ και στους πολίτες πριν συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο ξανά, την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε η Τζασίντα Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι «πήραμε αποφάσεις και ως κυβέρνηση, είμαστε ενωμένοι».
«Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 ημέρες από αυτή τη φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια, θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως πιστεύω, θα κάνουν πιο ασφαλή την κοινότητά μας».
Η προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάτι που δεν εξεταζόταν καν σοβαρά στο παρελθόν. Στη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα, ήτοι ένα ανά τρεις κατοίκους.
Η Αρντέρν εξάλλου έχει ήδη αναγγείλει ότι θα εξεταστεί ποιες ήταν οι περιστάσεις της επίθεσης και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters /AFP
σχόλια