Νέα Ζηλανδία: Εκατοντάδες πολίτες παραδίδουν τα όπλα τους

Νέα Ζηλανδία: Εκατοντάδες πολίτες παραδίδουν τα όπλα τους Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες Νεοζηλανδοί έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για να παραδώσουν τα όπλα τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση τουφεκίων εφόδου και ημιαυτόματων όπλων έπειτα από το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν αμέσως στην απαγόρευση, που ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

Αμέσως μετά τη σφαγή στο Κράισττσερτς, όπου ο Αυστραλός, ακροδεξιός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ σκότωσε 50 μουσουλμάνους, η Άρντερν ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, η οποία επέτρεψε στον δράστη να αγοράσει απολύτως νόμιμα το οπλοστάσιό του, στο οποίο περιλαμβάνονταν και ημιαυτόματα όπλα.

«Κάθε τύπος ημιαυτόματου όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής θα απαγορευθεί στη χώρα», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Η απαγόρευση της πώλησης των όπλων αυτών τέθηκε σε ισχύ χθες Πέμπτη στις 15:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση αυτού του είδους των όπλων.

Η Άρντερν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 100 με 200 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (έως 120 εκ. ευρώ). Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, όμως όποιος δεν έχει παραδώσει το όπλο του στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2.430 ευρώ) και τρία χρόνια φυλάκιση.

Τις πρώτες 20 ώρες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του μέτρου σχεδόν 500 άνθρωποι κάλεσαν την ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε από την αστυνομία μέσω της οποίας οι πολίτες να μπορούν να ξεκινούν τις διαδικασίες για την παράδοση των όπλων τους, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αστυνομίας Τούσα Πένι.

Ωστόσο, παρότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή είναι αποδεκτή από όλους τους πολιτικούς, ακόμη και της αντιπολίτευσης, κάποιοι αντίπαλοί της θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μέτρο κάνοντας ψευδείς δηλώσεις παράδοσης των όπλων τους.

«Αυτά τα πρόσωπα πιθανόν να μην έχουν τίποτα να κάνουν, όμως αυτό δεν ισχύει για την αστυνομία», τόνισε η Πένι. «Στις τρέχουσες συνθήκες είναι απαράδεκτο».

Η αστυνομία εκτιμά σε 1,2 εκατομμύριο τον αριθμό των όπλων που κυκλοφορούν στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM