Τα φάρμακα μακροζωίας για τους σκύλους δεν είναι όπως φαίνεται τόσο μακριά.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες κάνουν έρευνες για φάρμακα που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή των σκύλων. Την Τρίτη, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Loyal ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία ενός τέτοιου φαρμάκου στην αγορά.
«Τα δεδομένα που παρέχετε είναι επαρκή για να δείξουν ότι υπάρχει εύλογη προσδοκία αποτελεσματικότητας», ενημέρωσε την εταιρεία, ένας αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων σε πρόσφατη επιστολή του, αντίγραφο της οποίας διαθέτουν οι New York Times.
Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο, το οποίο η Loyal αρνήθηκε να προσδιορίσει για λόγους προστασίας της ιδιοκτησίας της και των εμπορικών δικαιωμάτων, πληροί μία από τις προϋποθέσεις για «διευρυμένη έγκριση υπό όρους», κάτι που αποτελεί μια διαδικασία ταχείας έγκρισης σχετικά με τα φάρμακα για ζώα. Το φάρμακο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και η F.D.A. πρέπει ακόμη να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας και παρασκευής από πλευράς της εταιρείας.
Αλλά η έγκριση υπό όρους, την οποία η Loyal ελπίζει να λάβει το 2026, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει την εμπορία του φαρμάκου για την παράταση της ζωής των σκύλων, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί μια ευρεία κλινική δοκιμή. «Θα επιδιώξουμε την παράτασης της υγιούς ζωής κατά τουλάχιστον ένα έτος», δήλωσε η Σελίν Χαλίουα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Loyal.
1 - Loyal has earned what we believe is the FDA’s first-ever formal acceptance that a drug can be developed + approved for lifespan extension
— Celine Halioua (@celinehalioua) November 28, 2023
2 - We have 'technical section complete' AKA the 'does it work' data for LOY-001 - our large dog lifespan extension drug - is done
Τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες για το φάρμακο μακροζωία των σκύλων
Το κατά πόσον το φάρμακο θα εκπληρώσει πραγματικά αυτή την υπόσχεση είναι άγνωστο. Αν και μια μικρή μελέτη δείχνει ότι το LOY-001 μπορεί να αμβλύνει τις μεταβολικές αλλαγές, που σχετίζονται με τη γήρανση, η Loyal δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι παρατείνει τη ζωή των σκύλων. Αλλά η επιστολή, η οποία ήρθε μετά από χρόνια συζητήσεων μεταξύ της Loyal και της F.D.A., υποδηλώνει ότι η υπηρεσία είναι ανοιχτή στα φάρμακα μακροζωίας για σκύλους, δήλωσε η Χαλίουα..
Αλλά και άλλες έρευνες βρίσκονται στα σκαριά. Μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών διεξάγει επί του παρόντος μια κλινική δοκιμή ραπαμυκίνης σε σκύλους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή ποντικιών σε εργαστήρια.
Επίσης η Loyal συγκεντρώνει σκύλους για μια κλινική δοκιμή ενός άλλου υποψήφιου φαρμάκου, που ονομάζεται LOY-002.
Τα ηθικά διλήμματα της επιμήκυνσης της ζωής των σκύλων και όχι μόνο
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένδειξη του επιταχυνόμενου ρυθμού που κινείται η επιστήμη, αλλά και της σοβαρότητας με την οποία οι ερευνητές και οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν έναν τομέα που κάποτε φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία.
«Θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει επιτυχία», δήλωσε ο Ντάνιελ Πρόμισλοου, βιογεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συνδιευθυντής του Dog Aging Project, το οποίο διεξάγει τη δοκιμή της ραπαμυκίνης. «Τι θα συμβεί αν δουλέψει;», είπε. «Ποιες είναι οι επιπτώσεις;»
Η γήρανση μπορεί να είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, αλλά οι επιστήμονες έχουν επιτύχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια, τροποποιώντας βασικά γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση. Τα ευρήματα αυτά έχουν δημιουργήσει τις εικασίες ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βρουν φάρμακα που θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα στην παράταση της ζωής των ανθρώπων.
Αυτό παραμένει ένας ενεργός τομέας της έρευνας, αλλά η μακροζωία των σκύλων έχει αρχίσει πρόσφατα να προσελκύει περισσότερη προσοχή, εν μέρει επειδή οι σκύλοι είναι καλά μοντέλα αναφορικά και με την ανθρώπινη γήρανση και εν μέρει επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα ήθελαν περισσότερο χρόνο με τους τετράποδους φίλους τους.
Τα φάρμακα που ερευνώνται επί του παρόντος δρουν με διαφορετικούς τρόπους. Η ραπαμυκίνη, η οποία έχει επίσης προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον ως πιθανό φάρμακο μακροζωίας για τον άνθρωπο, αναστέλλει μια πρωτεΐνη γνωστή ως mTOR, η οποία ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.
Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο Δρ Πρόμισλοου και ορισμένοι από τους συναδέλφους του στο Dog Aging Project, δημοσίευσαν μια ανάλυση περί των σκύλων στους οποίους είχε δοθεί είτε χαμηλή δόση ραπαμυκίνης είτε εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, το 27% των ιδιοκτητών σκύλων της πρώτης περίπτωσης ανέφεραν βελτιώσεις στην υγεία ή τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δραστηριότητας ή της παιχνιδιάρικης διάθεσης, σε σύγκριση με το 8% των ιδιοκτητών των οποίων τα σκυλιά έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Τέλος, η έρευνα της Loyal, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, υποδηλώνει ότι το LOY-001 μειώνει τα επίπεδα IGF-1 στους σκύλους και ότι μπορεί να περιορίσει τις αυξήσεις της ινσουλίνης που σχετίζονται με τη γήρανση. Μια μελέτη παρατήρησης σε σχεδόν 500 σκύλους υποδεικνύει επίσης ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης συσχετίζονται με μειωμένη αδυναμία και υψηλότερη ποιότητα ζωής.
Με πληροφορίες από New York Times