Νιγηρία: Αεροπορική επιδρομή σκότωσε 16 αμάχους 

Νιγηρία: Αεροπορική επιδρομή του στρατού σκότωσε 16 αμάχους  Facebook Twitter
Φωτ: Nigeria Air Force HQ/Facebook
0

Ο στρατός της Νιγηρίας σκότωσε τουλάχιστον 16 αμάχους σε αεροπορική επιδρομή, θεωρώντας λανθασμένα ότι επρόκειτο για εγκληματικές συμμορίες. 

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου, στην πολιτεία Ζαμφάρα, στα βορειοδυτικά της Νιγηρίας. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής σε τοπικά μέσα, ανάμεσα στα θύματα ήταν μέλη αυτοσχέδιων ομάδων επιφυλακής, οι οποίες είχαν σχηματιστεί για να αντιμετωπίσουν την δράση ένοπλων συμμοριών στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το BBC, οι στρατιωτικές επιδρομές είχαν στόχο συμμορίες εγκληματιών στις περιοχές Ζουρμί και Μαραντούν, στην πολιτεία Ζαμφάρα. 

Ο νιγηριανός στρατός αναγνώρισε τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες, όπως είπε, επέφεραν «αποφασιστικό πλήγμα στους ληστές που τρομοκρατούν τα χωριά της περιοχής».

Από την πλευρά της, όμως, η Νιγηριανή Πολεμική Αεροπορία (NAF) δήλωσε ότι διερευνά «αναφορές για απώλειες ομάδων επιφυλακής».

«Ενώ η επιχείρηση εξουδετέρωσε με επιτυχία αρκετούς ληστές και οδήγησε στην επιστροφή ορισμένων θυμάτων απαγωγής, η NAF αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία τις αναφορές για τους θανάτους πολιτών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Sa'idu Ibrahim, ένας ντόπιος, δήλωσε ότι τα θύματα επέστρεφαν στα χωριά τους αφού είχαν εκδιώξει τις συμμορίες, όταν βομβαρδίστηκαν.

Οι χωρικοί «ανέσυραν 16 πτώματα από τις επιθέσεις και μετέφεραν στο νοσοκομείο αρκετούς άλλους ανθρώπους με σοβαρά τραύματα», είπε ο Sa'idu Ibrahim.

Η Διεθνής Αμνηστία Νιγηρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20 και ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση, καλώντας τις αρχές να ερευνήσουν «αμέσως και αμερόληπτα» το συμβάν.

«Η εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών δεν αποτελεί νόμιμη μέθοδο επιβολής του νόμου σύμφωνα με τα πρότυπα κανενός. Μια τέτοια απερίσκεπτη χρήση θανατηφόρας βίας είναι παράνομη, εξωφρενική και αποκαλύπτει τη σοκαριστική αδιαφορία του νιγηριανού στρατού για τις ζωές εκείνων που υποτίθεται ότι υπάρχει για να προστατεύει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τα τελευταία χρόνια, οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας πολεμούν ισχυρές εγκληματικές συμμορίες, που τρομοκρατούν τις βορειοδυτικές και κεντρικές πολιτείες της χώρας. 

Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αεροπορικές επιδρομές στη Νιγηρία

Σε αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα τους θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης την ημέρα των Χριστουγέννων που σκότωσε τουλάχιστον 10 πολίτες στη γειτονική πολιτεία Σοκότο.

Το 2023, τουλάχιστον 85 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν σε μουσουλμανική θρησκευτική συγκέντρωση σε χωριό της πολιτείας Καντούνα, σκοτώθηκαν από επίθεση με drone, καθώς ο στρατός της Νιγηρίας θεώρησε ότι επρόκειτο για ληστές. 

Ακόμη, τον Ιανουάριο του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα αεροσκάφος του Νιγηριανού στρατού έπληξε καταυλισμό μεταναστών που φιλοξενούσε 40.000 ανθρώπους κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Samsung Electronics: Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο ένας από τους δύο CEO της

Διεθνή / Samsung Electronics: Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο ένας από τους δύο CEO της

Ο Han υπήρξε από τους βασικούς αρχιτέκτονες της ανόδου της Samsung στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς τηλεοράσεων και ένας από τους πιο επιδραστικούς τεχνολογικούς ηγέτες της τελευταίας τριακονταετίας
THE LIFO TEAM
Βασέλ Άντρα - No Other Land: «Μας επιτίθενται καθημερινά μετά τα Όσκαρ – Μας τιμωρούν για την ταινία»

Διεθνή / Βασέλ Άντρα - No Other Land: «Μας επιτίθενται καθημερινά μετά τα Όσκαρ – Μας τιμωρούν για την ταινία»

Όπως δήλωσε, μετά τη διεθνή αναγνώριση της ταινίας, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στις αρχές Μαρτίου, οι συντελεστές της δέχονται συστηματικές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφ
LIFO NEWSROOM
Διακήρυξη Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ένας από τους παλαιότερους φίλους μας η Ελλάδα

Διεθνή / Διακήρυξη Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια στην Ευρώπη η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το κείμενο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου υπό επευφημίες
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ διέρρευσε κατά λάθος σε δημοσιογράφο τα σχέδια επίθεσης κατά των Χούτι

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ διέρρευσε κατά λάθος σε δημοσιογράφο του Atlantic τα σχέδια επίθεσης κατά των Χούτι

Την αυθεντικότητα των συνομιλιών που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε η κυβέρνηση Τραμπ - Οι αμφιβολίες του Τζέι Ντι Βανς για τα πλήγματα κατά των Χούτι
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση FT: Γιατί ο Τραμπ εντείνει τους φόβους για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Διεθνή / Ανάλυση FT: Γιατί ο Τραμπ εντείνει τους φόβους για νέα παγκόσμια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Η πυρηνική ασπίδα της Ουάσινγκτον αμφισβητείται από τους συμμάχους της - Γερμανία, Πολωνία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία συζητούν ανοιχτά ή εν κρυπτώ για πυρηνικά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ