Η Νορβηγία θέλει περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να δώσει εκ νέου το πράσινο φως για τους εμβολισμούς με το AstraZeneca.
Οι αρχές στις 11 Μαρτίου ανέστειλαν τη διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μετά τις αναφορές για περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί και εμφάνισαν θρόμβους στο αίμα.
«Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες γνώσεις για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα», δήλωσε στο Reuters, η Sara Viksmoen Watle, ανώτερη ιατρός στο Νορβηγικό Ινστιτούτο.
«Τώρα έχουμε περισσότερες από μια εξηγήσεις για το γιατί οι ασθενείς εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν προκαλείται από το εμβόλιο της AstraZeneca. Και αν προκαλείται από το εμβόλιο, γιατί συμβαίνει αυτό; » πρόσθεσε.
Η Νορβηγία είναι μία από τις δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες που ανέστειλαν τη διάθεση του εμβολίου, αν και οι περισσότερες από τότε επανεκκίνησαν την χορήγησή του μετά από τις συμβουλές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Η χορήγηση του εμβολίου παραμένει σε αναμονή στη Δανία, ενώ άλλες σκανδιναβικές χώρες το χρησιμοποιούν μόνο για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Ο EMA είπε ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, κάτι που στήριξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η AstraZeneca δήλωσε ότι σε ανασκόπηση δεδομένων ασφαλείας από περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημειώθηκαν στοιχεία ικανά να επικυρώσουν ότι το εμβόλιο αύξησε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
Η Νορβηγία ανέφερε πέντε περιπτώσεις κατά τις οποίες υγιείς παραλήπτες του εμβολίου εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συνδυασμό θρόμβων αίματος, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων. Τρείς από τους ασθενείς πέθαναν.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι τα άτομα ανέπτυξαν αντισώματα σε μια ανοσοαπόκριση, η οποία διέγειρε τα αιμοπετάλια, τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν θρόμβους αίματος και αργότερα, μείωσαν τον αριθμό των αιμοπεταλίων.
Το ερώτημα είναι τι το προκάλεσε αυτό.
«Εάν είναι το εμβόλιο, ποιο μέρος (του εμβολίου); Είναι ο φορέας του ιού, η ακίδα πρωτεΐνης, ένας συνδυασμός, ή κανένα από αυτά;» διερωτήθηκε η Viksmoen Watle. «Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες στον πληθυσμό με αυξημένο κίνδυνο μιας τέτοιας ασθένειας;» συνέχισε.
Οι αρχές θέλουν να διασφαλίσουν μια διεξοδική διαδικασία, ώστε οι Νορβηγοί να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Κατά τη διάρκεια της αναστολής, η Νορβηγία θα συνεχίσει τις έρευνές της και περιμένει μια νέα αξιολόγηση από τον EMA ενώ θα αναζητήσει περισσότερες περιπτώσεις ασθενών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Νορβηγία είχε μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων στην Ευρώπη.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca, σημαίνει ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού δεν επιβραδύνεται πραγματικά με αυτή την αναστολή», τόνισε η Viksmoen Watle.
Με πληροφορίες του Reuters