Ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη θα σταματήσει -τουλάχιστον προσωρινά- τους τοκετούς αργότερα μες στο μήνα, καθώς πάρα πολλοί υπάλληλοι παραιτήθηκαν λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Δεν μπορούμε να στελεχώσουμε με ασφάλεια την υπηρεσία μετά τις 24 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Gerald Cayer, διευθύνων σύμβουλος του Lewis County Health System. «Ο αριθμός παραιτήσεων που λάβαμε δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε τους τοκετούς στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Εν μέσω συναγερμού για την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα» και συνεχιζόμενες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, η Νέας Υόρκη ζήτησε από τους εργαζόμενους στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.
Η εντολή επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά αποκλείει θρησκευτικές. Νοσοκομεία και γηροκομεία πρέπει να συμμορφωθούν έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σχεδόν τα 3/4 του προσωπικού του Lewis County Health System έχουν λάβει το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων 30 υπαλλήλων μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας τον Αύγουστο. Ωστόσο άλλοι 30 έχουν παραιτηθεί και 165 παραμένουν ανεμβολίαστοι, λένε οι επικεφαλής.
«Βασικές υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν», σχολίασε ο Cayer. «Όχι λόγω της υποχρεωτικότητας. Η εντολή διασφαλίζει ότι θα έχουμε ένα υγιές εργατικό δυναμικό και ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη μετάδοση εντός ή εκτός των εγκαταστάσεών μας».
Ήδη υποστελεχωμένη, η μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα όταν έξι υπάλληλοι παραιτήθηκαν. Άλλοι επτά ακόμη διχάζονται αν θα εμβολιαστούν ή θα φύγουν.
Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να στελεχώσουν επαρκώς τη συγκεκριμένη μονάδα και το τμήμα νεογνών. Η διευθύντρια εργαζόταν ήδη σε βάρδιες ως νοσηλεύτρια για να συμπληρώσει το ωράριο.
Οι ασθενείς ενδέχεται τώρα να πρέπει να στραφούν σε άλλες μαιευτικές μονάδες, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και άλλα τμήματα με το νοσοκομείο να ενθαρρύνει έντονα το προσωπικό να εμβολιαστεί.
«Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές αν υποστηρίζω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άλλους», είπε ο Cayer. «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι».
Με πληροφορίες από Guardian