Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Κορέας επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 20 ετών στην πρώην πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκέουν- χίε, για το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεσή της.
Με την απόφαση αυτή κλείνει η ιστορική υπόθεση διαφθοράς που έκανε την Παρκ Γκέουν- χίε να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της χώρας που απομακρύνεται από την εξουσία. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης, αλλά στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε σε 20 έτη, 15 για διαφθορά και άλλα πέντε για κατάχρηση εξουσίας.
Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο- όπου είχαν προσφύγει οι εισαγγελείς κατά της μείωσης- επικύρωσε την ποινή των 20 ετών, όπως και το πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος της πρώην προέδρου.
Η 68χρονη κρίθηκε το 2018 ένοχη για 16 κατηγορίες. Το δικαστήριο έκρινε ότι συνωμότησε με τη στενή φίλη της, Τσόι Σουν-σιλ, προκειμένου να πιέσει ομίλους όπως η Samsung και η Lotte να δώσουν εκατομμύρια σε ιδρύματα που διαχειριζόταν η δεύτερη. Επίσης, η πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε επειδή ανάγκαζε εταιρείες να υπογράψουν συμβόλαια με επιχειρήσεις της Τσόι.
Η Παρκ μπορεί να εκτίσει συνολικά ποινή 22 ετών, λόγω μιας άλλης καταδίκης για παράνομη ανάμειξή της στις υποψηφιότητες του κόμματός της, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.
Παράλληλα όμως, η οριστικοποίηση της ποινής της την κάνει επιλέξιμη για προεδρική χάρη, κάτι που θεωρείται ένα πιθανό ενδεχόμενο. Ο σημερινός πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν, που εξελέγη μετά την απομάκρυνση της Παρκ από την εξουσία, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το αν θα πράξει κάτι τέτοιο. Το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει, εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, πολιτικών σκανδάλων, αλλά και λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πολλοί συντηρητικοί τον έχουν καλέσει να αποφυλακίσει την Παρκ και έναν ακόμη πρώην πρόεδρο που έχει καταδικαστεί, τον Λι Μιούνγκ-μπακ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 17 ετών για κατηγορίες διαφθοράς. Τουλάχιστον ένα εξέχων μέλος του κόμματος του νυν προέδρου, ο Λι Νακ-γιον, τάχθηκε υπέρ της απονομής χάρης στους πρώην προέδρους ως χειρονομία «εθνικής ενότητας».
Με πληροφορίες από BBC, AP