Η χαοτική νύχτα της Τρίτης στη Νότια Κορέα δημιούργησε σκηνές που οι περισσότεροι πίστευαν ότι ανήκαν πλέον, μόνο στην ιστορία του έθνους.
Σε μία από αυτές τις σκηνές, μια γυναίκα φαίνεται να αντιμετωπίζει στρατιώτες μπροστά από την Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας. Οι εικόνες της Ahn Gwi-ryeong, 35 ετών, εκπροσώπου του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, να αρπάζει το όπλο ενός στρατιώτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, έχουν γίνει χαρακτηριστικές όσων έγιναν στη χώρα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών.
This South Korean woman completely unfazed GRABS a military officers assault rifle in the middle of a state of martial law
— Greg vs Crabitalism 🦀🇭🇷🇵🇸 (@bigmadcrab) December 3, 2024
Never will we have this kind of energy in America. pic.twitter.com/mDh7aOTeKX
«Δεν σκέφτηκα… Απλώς ήξερα ότι έπρεπε να το σταματήσουμε αυτό», είπε στην κορεατική υπηρεσία του BBC η ίδια.
Η Ahn κατευθυνόταν προς το κτίριο της συνέλευσης, καθώς στρατιώτες κατέβαιναν προς τα εκεί, λίγο αφότου ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα, την Τρίτη. Όπως πολλοί στη νεότερη γενιά της Νότιας Κορέας, η έκφραση «στρατιωτικός νόμος», της ήταν ξένη. Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στη Νότια Κορέα ήταν το 1979.
Όταν η Ahn άκουσε για πρώτη φορά τα νέα, παραδέχτηκε ότι την «κατέλαβε μια αίσθηση πανικού».
Όταν κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, απαγορεύονται πολιτικές δραστηριότητες όπως συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, απαγορεύονται οι απεργίες και οι εργατικές δράσεις και οι δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης και των εκδόσεων ελέγχονται από τις αρχές. Οι παραβάτες μπορούν να συλληφθούν ή να κρατηθούν χωρίς ένταλμα.
Λίγο μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Lee Jae-myung κάλεσε τους νομοθέτες να συγκεντρωθούν στην Εθνοσυνέλευση και να διεξαγάγουν ψηφοφορία για την ακύρωσή του.
Φτάνοντας στο κτίριο της συνέλευσης λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα, η Ahn θυμήθηκε ότι έσβησε τα φώτα του γραφείου της για να αποφύγει τον εντοπισμό καθώς ελικόπτερα πετούσαν από πάνω της. Όταν έφτασε στο κεντρικό κτίριο, ήδη σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και αξιωματούχων, αλλά και πολιτών. Η ίδια είπε: «Όταν είδα τους ένοπλους στρατιώτες... ένιωσα σαν να παρακολουθούσα μια οπισθοδρόμηση στην ιστορία».
Η Ahn και οι συνάδελφοί της ήταν απελπισμένοι για να εμποδίσουν τα στρατεύματα να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο, όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία. Κλείδωσαν τις περιστρεφόμενες πόρτες από μέσα και στοίβαξαν έπιπλα και άλλα βαριά αντικείμενα μπροστά στις πόρτες. Όταν ο στρατός άρχισε να προελαύνει, η Ahn προχώρησε.
«Ειλικρινά, στην αρχή φοβήθηκα», είπε, προσθέτοντας: «Όμως, βλέποντας μια τέτοια αντιπαράθεση, σκέφτηκα, "δεν μπορώ να μείνω σιωπηλή"».
Η συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα που ζητούσε την άρση του στρατιωτικού νόμου γύρω στη 01:00. Και τα 190 μέλη που ήταν παρόντα ψήφισαν την κατάργησή του. Στις 04:26, ο Πρόεδρος Yoon ανακοίνωσε ότι ανακαλούσε την απόφασή του. Αφού υποχώρησε το χάος, η Ahn κοιμήθηκε για λίγο μέσα στο κτίριο της συνέλευσης.
Συνέχισε: «Στην πραγματικότητα φοβόμουν λίγο να βγω έξω από τη συνέλευση το πρωί γιατί δεν φαινόταν να υπάρχει ούτε ταξί και μετά από μια τέτοια καταιγίδα χθες το βράδυ, ήταν δύσκολο να επιστρέψω στην πραγματικότητα».
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με το BBC, η Ahn φορούσε το ίδιο μαύρο ζιβάγκο και δερμάτινο μπουφάν που φορούσε στα πλάνα από το προηγούμενο βράδυ. Κατά καιρούς την κυρίευε συγκίνηση.
«Είναι αποκαρδιωτικό και απογοητευτικό που συμβαίνει αυτό στην Κορέα του 21ου αιώνα», είπε.
Με πληροφορίες από BBC