Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ Facebook Twitter
Παλιότερο διάγγελμα του Κορεάτη πρωθυπουργού Han Duck-soo/ Φωτ.: EPA
0

Η απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γιολ, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο μέσω έκτακτης δημόσιας ανακοίνωσης, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και κλιμάκωσε την πολιτική ένταση στη χώρα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διαδικασία λήψης της απόφασης παρέκαμψε τον πρωθυπουργό Χαν Ντουκ Σου, προκαλώντας ερωτήματα για τη νομιμότητα και τη διαδικασία της απόφασης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του κοινοβουλίου στη Σεούλ, χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Η μονάδα αυτή, γνωστή για τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, επιχείρησε να αποκλείσει την είσοδο του κοινοβουλίου και να αποτρέψει τη συνεδρίαση για την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου.

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά από έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, το κοινοβούλιο προχώρησε στην ψήφιση του αιτήματος για την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές δυνάμεις να αποσυρθούν από το κτίριο. Ωστόσο, εκπρόσωποι του στρατού ανέφεραν πως ο νόμος παραμένει σε ισχύ μέχρι να τον ακυρώσει επίσημα ο πρόεδρος.

Παρασκηνιακές κινήσεις και αντιδράσεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η απόφαση αυτή, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως κίνηση υψηλού ρίσκου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάστηκαν στενά με στρατιωτικές μονάδες, παρακάμπτοντας το αστυνομικό σώμα, για να ελέγξουν την κατάσταση στο κοινοβούλιο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στην αποτροπή των νομοθετικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξουσίες του Προέδρου.

Το μέλλον του προέδρου Γιουν

Η κίνηση του προέδρου να επιβάλει στρατιωτικό νόμο θεωρείται ευρέως ως σοβαρό πολιτικό σφάλμα, με αναλυτές να προβλέπουν κλιμάκωση των πιέσεων για απομάκρυνσή του από την εξουσία. Εντός και εκτός της χώρας, η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως απειλή για τη δημοκρατική τάξη της Νότιας Κορέας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Διεθνή / Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των εμπλεκόμενων στελεχών του, ενώ το Εργατικό Κόμμα κάλεσε σε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση δεοντολογίας»
LIFO NEWSROOM
Βρετανίδα στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Διεθνή / Βρετανίδα τουρίστρια στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Το μαρτύριο μιας Βρετανίδας που δέχθηκε επίθεση από πέντε άνδρες εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην Κύπρο, γράφουν οι Times
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται σε περίπου 400 περιπολικά σκάφη και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) από το 2021
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος ήρωας γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Η ρωσική επίθεση καταδικάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «φρικτό» το χτύπημα στο Σούμι, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη
LIFO NEWSROOM