Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ Facebook Twitter
Παλιότερο διάγγελμα του Κορεάτη πρωθυπουργού Han Duck-soo/ Φωτ.: EPA
0

Η απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γιολ, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο μέσω έκτακτης δημόσιας ανακοίνωσης, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και κλιμάκωσε την πολιτική ένταση στη χώρα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διαδικασία λήψης της απόφασης παρέκαμψε τον πρωθυπουργό Χαν Ντουκ Σου, προκαλώντας ερωτήματα για τη νομιμότητα και τη διαδικασία της απόφασης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του κοινοβουλίου στη Σεούλ, χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Η μονάδα αυτή, γνωστή για τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, επιχείρησε να αποκλείσει την είσοδο του κοινοβουλίου και να αποτρέψει τη συνεδρίαση για την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου.

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά από έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, το κοινοβούλιο προχώρησε στην ψήφιση του αιτήματος για την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές δυνάμεις να αποσυρθούν από το κτίριο. Ωστόσο, εκπρόσωποι του στρατού ανέφεραν πως ο νόμος παραμένει σε ισχύ μέχρι να τον ακυρώσει επίσημα ο πρόεδρος.

Παρασκηνιακές κινήσεις και αντιδράσεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η απόφαση αυτή, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως κίνηση υψηλού ρίσκου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάστηκαν στενά με στρατιωτικές μονάδες, παρακάμπτοντας το αστυνομικό σώμα, για να ελέγξουν την κατάσταση στο κοινοβούλιο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στην αποτροπή των νομοθετικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξουσίες του Προέδρου.

Το μέλλον του προέδρου Γιουν

Η κίνηση του προέδρου να επιβάλει στρατιωτικό νόμο θεωρείται ευρέως ως σοβαρό πολιτικό σφάλμα, με αναλυτές να προβλέπουν κλιμάκωση των πιέσεων για απομάκρυνσή του από την εξουσία. Εντός και εκτός της χώρας, η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως απειλή για τη δημοκρατική τάξη της Νότιας Κορέας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Διεθνή / Πρόβλεψη για σεισμό 7,6 Ριχτέρ και τσουνάμι επτά μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά από γνωστό Τούρκο γεωλόγο

Ο καθηγητής Τζελάλ Σένγκιορ δήλωσε ότι ο αναμενόμενος σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι επτά μέτρων που θα «χτυπούσε» τις δυτικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης
LIFO NEWSROOM
Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Διεθνή / Πώς έγινε η επίθεση στη Σουηδία: Οι περιγραφές από μαθητές και δασκάλους - «Είναι τρελό, είμαι θυμωμένη»

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών, με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών μα ελάχιστα σοβαρά επεισόδια έχουν σημειωθεί σε σχολεία - Ποιος ήταν ο δράστης - Η «χειρότερη ένοπλη επίθεση» στην ιστορία της χώρας
LIFO NEWSROOM