Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατήγγειλε σήμερα ένα "πραξικόπημα", δηλώνοντας ότι η ίδια είναι θύμα μιας "άδικης και αυθαίρετης" διαδικασίας, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας που αναμένεται αύριο ή την Τετάρτη να αποφασίσει για την καθαίρεσή της από το αξίωμά της.
"Ήρθα για να σας κοιτάξω στα μάτια, κύριοι γερουσιαστές και να πω ότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, δεν διέπραξα τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκα αυθαίρετα και δικάζομαι άδικα", είπε η 68χρονη Ρουσέφ στην ομιλία της.
Η Ρούσεφ επέμεινε ότι η παραπομπή της ήταν ένα "πραξικόπημα" προκειμένου "να εκλεγεί εμμέσως μια κυβέρνηση σφετεριστών" και υπενθύμισε ότι εξελέγη στην προεδρία με τις ψήφους 54 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων. "Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός πραγματικού πραξικοπήματος", συνέχισε."Διακυβεύεται το μέλλον της Βραζιλίας", είπε, προειδοποιώντας ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα περικόψει τις δαπάνες των κοινωνικών προγραμμάτων, αναιρώντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε την περασμένη δεκαετία στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας."Ψηφίστε κατά της καθαίρεσης, ψηφίστε υπέρ της δημοκρατίας", κατέληξε η Ρουσέφ.
Για να αντιμετωπίσει τους γερουσιαστές –τα δύο τρίτα των οποίων τάσσονται υπέρ της αποπομπής της, σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης– η Ρουσέφ συνοδευόταν από τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον διάσημο συνθέτη και τραγουδιστή Τσίκο Μπουάρκε και τουλάχιστον 12 πρώην υπουργούς.
σχόλια