Την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για περαιτέρω κυρώσεις και το Πεκίνο για αντίποινα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγραψαν οι New York Times, το προεδρικό σχέδιο προβλέπει την ανάκληση της βίζας για μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και για τις οικογένειές τους. Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο το οποίο ενδέχεται να αφορά έως και 92 εκατομμύρια κομματικά μέλη. Σύμφωνα με τους New York Times, η απαγόρευση θα είναι αντίστοιχη με την εκείνη του 2017 όπου απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών από χώρες που στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοί τους ήταν μουσουλμάνοι.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη νομοθεσία που θέσπισε η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ αλλά και μετά τo «μπλόκο» της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών στους εθνικούς παρόχους κινητής που θα αξιοποιούσαν ένα κυβερνητικό κονδύλι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τη Huawei. Οι ΗΠΑ θεωρούν την κινεζική εταιρεία «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε χθες, Τετάρτη, εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο «θα πρέπει να γνωρίζουν» ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, «συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.
Πεκίνο: Παράλογη ανάμιξη και οι αναίσχυντες απειλές από τις ΗΠΑ
Η Κίνα κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες για «γκανγκστερική λογική» αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να τερματισθεί το ειδικό καθεστώς που είχε το Χονγκ Κονγκ βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή από το Πεκίνο του νέου νόμου για την ασφάλεια στο εν λόγω έδαφος.
Το Γραφείο Σύνδεσμος του Πεκίνου στον ασιατικό χρηματοοικονομικό κόμβο ανακοίνωσε πως η κίνηση αυτή το μόνο που θα επιτύχει είναι να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ μικρό μόνο αντίκτυπο θα έχει στο Χονγκ Κονγκ. «Η παράλογη ανάμιξη και οι αναίσχυντες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χαρακτηριστική γκανγκστερική λογική και συμπεριφορά μπούλινγκ», ανέφερε το Γραφείο σε δήλωση που εξέδωσε.
«Καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση της Κίνας να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ». Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, τιμωρεί αυτό που η Κίνα ορίζει ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνέργεια με ξένες δυνάμεις με ποινές που φθάνουν τα ισόβια.
Ο Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ, η οποία του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς θεσμούς που εμπλέκονται στην επιβολή του νόμου.
Η Κίνα έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις και κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση επιλέξει το Πεκίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιστροφή περισσότερων από 100 Αμερικανών διπλωματών στην Κίνα
Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού. Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.
Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
σχόλια