Σε ισόβια καταδικάστηκε ο αδερφός της Qandeel Baloch, μοντέλου και σταρ των social media στο Πακιστάν, η οποία είχε δολοφονηθεί πριν από τρία χρόνια.
Το 26χρονο μοντέλο είχε βρεθεί στραγγαλισμένη τον Ιούλιο του 2016, σε μια δολοφονία που είχε σοκάρει το Πακιστάν αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Την Παρασκευή το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αδερφό της, Mohammad Waseem, αθωώνοντας όλους τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στην υπόθεση, ανάμεσά τους τον Μουφτή Abdul Qavi.
Ο αδερφός της είχε ομολογήσει αρχικά την δολοφονία της, λέγοντας πως η 26χρονη είχε ντροπιάσει την οικογένειά του, αλλά αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του.
Η Qandeel Baloch, παιδί μιας φτωχής οικογένειας, ήταν η διασημότερη σταρ των social media στο Πακιστάν. Ευρύτερα γνωστή ως «Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν», μετρούσε εκατοντάδες χιλιάδες followers στα social media, όπου δημοσίευε τακτικά φωτογραφίες και βίντεο να κάνει twerking και να τραγουδά, αψηφώντας τα αυστηρά ταμπού της συντηρητικής χώρας της. Λόγω της δημοφιλίας της, πληρωνόταν επίσης για να προωθεί προϊόντα μέσω των λογαριασμών της, ενώ εμφανιζόταν και σε μουσικά βιντεοκλίπ.
Το 2014 αποκαλύφθηκε πως είχε παντρευτεί ως έφηβη και είχε ένα παιδί. Η ίδια υποστήριξε τότε πως ο άντρας της ήταν «ένας βάρβαρος» που την κακοποιούσε, με αποτέλεσμα να φύγει με τον γιο της, ζώντας για λίγο καιρό σε ένα καταφύγιο γυναικών. Ωστόσο δεν μπορούσε να συντηρήσει το παιδί της, οπότε το επέστρεψε στον σύζυγό της, ο οποίος αρνείται πως την κακομεταχειριζόταν. Μέχρι το 2010 η Qandeel Baloch είχε καταφέρει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δέκα αναζητήσεις της χώρας της στο Google.
Κάποια στιγμή ο σύμβουλος που είχε για θέματα ψηφιακού περιεχομένου, την είχε προειδοποιήσει πως το έχει παρακάνει με τα ποστ που δημοσιεύει. Ο Junaid Qasi είχε πει στην εφημερίδα Guardian πως η ίδια αρνήθηκε να τον ακούσει.
Τον Ιούλιο του 2016, προσκλήθηκε στο Καράτσι, στη διάρκεια από το Ραμαζάνι, για να γνωρίσει τον φημισμένο κληρικό Abdul Qavi, δημοσιεύοντας τότε διάφορες φωτογραφίες μαζί του στα social media. Με αφορμή τις φωτογραφίες της, ο Μουφτής Abdul Qavi δέχθηκε κατακραυγή καθώς πολλοί τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά επειδή συνέδεσε το όνομά του με μια «αισχρή γυναίκα», ενώ τον διέγραψαν και από μια θρησκευτική επιτροπή.
Λίγο αργότερα, η Qandeel Baloch βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Ο αδερφός της, Waseem, είπε πως την νάρκωσε και μετά την στραγγάλισε μέχρι θανάτου «επειδή ατίμασε το όνομα Baloch». Έξι ακόμη άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την δολοφονία της, ενώ ο έβδομος -που πιστεύεται πως ήταν ένας άλλος αδερφός της- διέφυγε.
Ο πατέρας της, Muhammad Azeem, είπε πως η κόρη του ήταν «η καλύτερη φίλη του», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον γιο του ως «τρελό». Παρ' όλα αυτά, οι γονείς της 26χρονης είπαν στον δικαστήριο πως αποφάσισαν να συγχωρήσουν τους γιους τους.
Τα «εγκλήματα τιμής» είναι αρκετά συνηθισμένα στο Πακιστάν. Πρόκειται για την δολοφονία του μέλους μιας οικογένειας που θεωρείται πως ατίμασε τους υπόλοιπους συγγενείς. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει πως οι πιο συχνοί λόγοι είναι η άρνηση του θύματος να κάνει έναν κανονισμένο γάμο, το να είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή κακοποίησης ή το να έχει σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες δολοφονίες μπορεί να γίνουν και για πολύ μικρότερες αφορμές, όπως το ανάρμοστο ντύσιμο ή η ανυπακοή. Σύμφωνα με την οργάνωση, μεταξύ 2004 και 2016 καταγράφηκαν στο Πακιστάν 15.222 «εγκλήματα τιμής» εναντίον αντρών και γυναικών.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια