Στην πρώτη σελίδα μιας σκληροπυρηνικής ιρανικής εφημερίδας ο Μακρόν χαρακτηρίζεται ως ο «Δαίμονας του Παρισιού». Στους δρόμους της Ντάκα αποκηρύχθηκε ως ηγέτης που «λατρεύει τον Σατανά». Έξω από τη γαλλική πρεσβεία της Βαγδάτης, ομοίωμα του προέδρου καίγεται μαζί με τη σημαία της Γαλλίας.
Η οργή αυξάνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο με στόχο τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται πως στρέφεται εναντίον του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ. Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων ενώ ήταν αιτία και για προειδοποιήσεις ασφαλείας για τους πολίτες της Γαλλίας σε μουσουλμανικά κράτη.
Η ανταπόκριση στο κύμα οργής έχει διαπεράσει έναν εξαιρετικά διαφορετικό μουσουλμανικό κόσμο με μυριάδες πολιτισμούς, αιρέσεις, πολιτικά συστήματα και επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης φτάνοντας από τις αγορές της Χεράτ στο Αφγανιστάν έως τις αριστοκρατικές γειτονιές του Αμάν και τα πανεπιστήμια του Ισλαμαμπάντ.
Η ένταση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο όταν το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo αναδημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ την παραμονή μιας δίκης 14 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του το 2015. Το περιοδικό προκάλεσε περαιτέρω εντάσεις με την Τουρκία, με ένα σκίτσο που απεικονίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη σελίδα της έκδοσής του την Τρίτη το βράδυ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζουμε αυτήν την αηδιαστική προσπάθεια για τη διάδοση του πολιτιστικού ρατσισμού και του μίσους».
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Γάλλος δάσκαλος Samuel Paty αποκεφαλίστηκε έξω από το σχολείο του επειδή έδειξε στην τάξη του τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ. Η δολοφονία, που πραγματοποιήθηκε από έναν νεαρό Μουσουλμάνο με καταγωγή από την Τσετσενία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Η κλιμάκωσης της έντασης άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη όταν ο Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος ότι η χώρα του «δεν θα αποσύρει τα σκίτσα».
Οι πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες έγιναν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές την Τρίτη, όπου η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 40.000 πολίτες συμμετείχαν σε μια διαδήλωση που διοργάνωσε το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της χώρας. Ο Ahmad Abdul Quaiyum, αρχηγός του κόμματος, χαρακτήρισε τον Μακρόν «σατανικό», ενώ είπε στον Guardian ότι τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που προβλήθηκαν σε προσόψεις κτιρίων γαλλικών πόλεων την περασμένη εβδομάδα, ήταν πρόκληση.
«Απαγορεύεται να κάνει κανείς σκίτσα του Μωάμεθ», είπε ο Quaiyum «Και τι έκαναν; Τον απεικόνισαν με ντροπιαστικό τρόπο και ο Μακρόν το παρουσίασε σε ένα πολυώροφο κτίριο με αστυνομική προστασία. Αυτό είναι πολύ προσβλητικό και απαράδεκτο», υποστηρίζει.
#Macron 's caricature on a full first page of one of the Iran's daily news paper, Vatane Emrouz (homeland today), titled : The Devil Of Paris. pic.twitter.com/VIXAu7BAxC
— H. Ansari 🇮🇷 (@HosseinAnsari) October 27, 2020
Ποιοι αμφισβητούν την στάση Μακρόν
Ωστόσο ακόμη και όσοι δεν υποστηρίζουν την ακραία ρητορική κατά του Μακρόν, εκφράζουν ανησυχία για τον τρόπο που απαντά στο συναίσθημα προσβολής που αισθάνονται οι Μουσουλμάνοι. Ακόμα και στους λιγότερο ένθερμους στο Μπαγκλαντές, η υπεράσπιση του δικαιώματος στα σκίτσα του προφήτη του Ισλάμ από τον Μακρόν προκάλεσε βαθιά ανησυχία. «Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι δικαίωμά τους να μιλούν, δικαίωμα έκφρασής τους, αλλά δεν πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου σημαίνει να μην υπάρχει σεβασμός άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε η Fida Hasan, 26 ετών, γιατρός με έδρα τη Ντάκα. «Δεν συγχωρώ τη δολοφονία του δασκάλου ή τη δολοφονία του δράστη», πρόσθεσε. «Αλλά είναι αμφίδρομο. Εάν κανείς δεν κάνει σχόλια μίσους που στοχεύουν στις βασικές πεποιθήσεις μιας άλλης θρησκείας, αυτό το είδος φρικτής βίας θα μειωθεί ούτως ή άλλως», λέει.
Η αντίληψη ότι ο Γάλλος ηγέτης προσπαθούσε να ανακατασκευάσει το Ισλάμ «έξυσε πληγές», δήλωσε η Asma Barlas, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ίθακα στη Νέα Υόρκη. «Ο Μακρόν ακολουθεί την αιώνια παράδοση των Ευρωπαίων που λέει στους Μουσουλμάνους πώς πρέπει να ερμηνεύουν, ή να βιώνουν τη θρησκεία τους - κάτι που οι Ευρωπαίοι σπάνια λένε σε ανθρώπους άλλων θρησκειών - λόγω των πράξεων λίγων Μουσουλμάνων», είπε. «Ο γαλλικός αποικισμός πολλών ισλαμικών χωρών στην Αφρική ήταν εμφανής στο μυαλό πολλών Μουσουλμάνων, οι οποίοι τον συνδέουν με τον τρόπο που ολόκληρη η πίστη στιγματίστηκε για τις ενέργειες ενός μικρού αριθμού βίαιων εξτρεμιστών», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη έχει επίσης μακρά ιστορία με μη μουσουλμάνους τρομοκράτες, αλλά οι ενέργειές τους σπάνια, η ποτέ, δεν αποδόθηκαν στον Χριστιανισμό», είπε. «Φυσικά, οι μουσουλμάνοι που δεν είναι τρομοκράτες - που είναι το 99,99% από εμάς - εξοργίζονται από τον τρόπο με τον οποίο η θρησκεία μας αναθεματίζεται».
Η στάση και τα σχόλια του Μακρόν έχουν επίσης μεταδοθεί στην Ιορδανία, ακόμη και σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, τα οποία συνήθως είναι προσεκτικά όταν συζητούν ευαίσθητα θέματα και πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει τις εικόνες προφίλ στα social media με το σύνθημα «Σεβασμός στον Μωάμεθ».
Ο Mohammad Faoury, 33 ετών, ο οποίος εργάζεται για έναν διεθνή οργανισμό βοήθειας στο Αμάν λέει: «Βλέπω ανθρώπους να αναδεικνύουν το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών να κρατούν τα κομμένα κεφάλια των μελών της Αλγερικής αντίστασης», είπε. «Οι άνθρωποι θεωρούν τη δήλωση του Μακρόν ως άμεση επίθεση στην ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Αισθάνονται προσβεβλημένοι». Δεν απέκλεισε ότι οι κυβερνήσεις σε ορισμένα μουσουλμανικά κράτη το είδαν ως ευκαιρία να συγκεντρώσουν λαϊκή υποστήριξη δαιμονοποιώντας τον Μακρόν, αλλά είπε ότι τα συναισθήματα οργής ήταν γνήσια.
Το Ιράν κάλεσε την Τρίτη τον κορυφαίο διπλωμάτη της Γαλλίας στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για την «αντι-Ισλαμική στάση» του Μακρόν εν μέσω εκτεταμένης οργής - που αντανακλάται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που απεικονίζει τον Γάλλο ηγέτη ως διάβολο και τρομοκράτη.
Ο Mohammad Reza Vahidzade, ερευνητής στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι η υποστήριξη του γάλλου προέδρου στα σκίτσα ήταν υποκριτική, αναφερόμενος στην καταδίκη που είχε εκφράσει το 2019 κατά του προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου για την έγκριση ενός σχολίου που είχε επικρίνει τη σύζυγο του Μακρόν, Μπριτζίτ Τρονιέ. «Ο Mακρόν είπε σε συνέντευξη τύπου ότι ο Μπολσονάρου δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει τη σύζυγό του και δεν αξίζει καθόλου την προεδρία. Αλλά θεωρεί πως αυτός και άλλοι στη Δύση έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν έναν προφήτη που σέβονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».
Με πληροφορίες από Guardian