Ο δήμαρχος Βερολίνου αρνείται να χρησιμοποιεί ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα

Γερμανία: Αρνείται να χρησιμοποιεί ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα ο δήμαρχος του Βερολίνου Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Ο νέος δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιεί γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο κατά τη διάρκεια της θητείας του, επειδή προτιμά «μια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουν». 

Ο συντηρητικός Κάι Βέγκνερ, ο οποίος έγινε δήμαρχος Βερολίνου τον περασμένο μήνα, μιλώντας στην Bild τάχθηκε κατά αυτής της πρακτικής. «Δεν έχω υπογράψει ακόμη επιστολή σε γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο. Ο καθένας μπορεί να μιλά όπως θέλει ιδιωτικά, αλλά εγώ θέλω να μιλάω τα γερμανικά που έμαθα στο σχολείο και που όλοι καταλαβαίνουν» ανέφερε. 

Ο Κάι Βέγκνερ θέλησε να αιτιολογήσει τη θέση του τονίζοντας ότι έχει σημασία οι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα- και ενθαρρύνονται να μάθουν γερμανικά- δεν θεωρήσουν τη γλώσσα πιο δύσκολη από ό,τι είναι πραγματικά. «Περιμένουμε ότι άνθρωποι που έρχονται στη Γερμανία θα μάθουν γερμανικά και δεν θα πρέπει ειδικά οι αρχές να είναι αυτές που τους το κάνουν αχρείαστα δύσκολο», είπε.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του- με επικριτές του να χαρακτηρίζουν υποκριτικά τα επιχειρήματά του- έδωσε νέα συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel και επεσήμανε πως δεν σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση μιας ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στο δημαρχείο. 

Η Γιοχάνα Ούσιγκερ, μία από τις υποστηρίκτριες της χρήσης ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας και δημιουργός του λεξικού φύλου geschicktgendern.de, επεσήμανε ότι «η σκέψη μας επηρεάζεται μέσω της γλώσσας. Αν ονοματίζεται μόνο το αρσενικό, αυτό δημιουργεί μια νοητική εικόνα που συχνά έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα».

Εξήγησε δε, ότι «η ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα είναι μια έκφραση δημοκρατικών αρχών και συμπεριφοράς που καταδεικνύει την εκτίμηση για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο τους».

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καθώς και το κόμμα του Βέγκνερ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υποστήριξαν μια εκστρατεία κατά της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας. Το CDU έχει σαν βασικό επιχείρημα ότι η «καθιερωμένη» γλώσσα δεν εμπόδισε την άνοδο της Άνγκελα Μέρκελ. Παρόλο που το σύνταγμα της Γερμανίας αναφέρεται επανειλημμένα σε Bundeskanzler ή άνδρα ομοσπονδιακό καγκελάριο, αυτό δεν την εμπόδισε να βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση, ως η πρώτη γυναίκα, υποστήριξαν.

Η λέξη Bundeskanzlerin (γυναίκα καγκελάριος) άρχισε να χρησιμοποιείται από το 2004 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία. Τότε μπήκε για πρώτη φορά στο κορυφαίο γερμανικό λεξικό Duden, καθώς έως τότε η λέξη δεν υπήρχε επίσημα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ