Ο δημιουργός του προηγμένου chatbot ChatGPT κάλεσε τους νομοθέτες στις ΗΠΑ να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με τις δυνατότητες - και τις παγίδες - της νέας τεχνολογίας.
Μέσα σε λίγους μήνες, είναι πολλά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εισέλθει στην αγορά και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Altman θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός για την αδειοδότηση των σχετικών εταιρειών.
Το ChatGPT κι άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δώσουν σχεδόν ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις - αλλά μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά ανακριβή.
Ο 38χρονος CEO έχει, κατά κάποιον τρόπο, αναλάβει ρόλο εκπροσώπου της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας και δεν έχει αποφύγει να ασχοληθεί με δύσκολα θέματα, όπως ζητήματα ηθικής, και να πιέσει για καλύτερη ρύθμιση.
Στην κατάθεσή του είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο μεγάλο όσο «η τυπογραφική μηχανή», αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους της. Παραδέχθηκε, επίσης, τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χαθούν θέσεις εργασίας.
«Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς γι' αυτό» είπε.
Ο Altman δήλωσε στους νομοθέτες ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και για το πώς θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την παραπληροφόρηση την περίοδο των εκλογών. Έκανε διάφορες προτάσεις για το πώς ένας νέος οργανισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ρυθμίσει τη βιομηχανία - συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και της αφαίρεσης αδειών.
Συμπλήρωσε, δε, πως επιχειρήσεις όπως η OpenAI θα πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητους ελέγχους.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley σημείωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι επαναστατική, αλλά συνέκρινε τις εξελίξεις στον τομέα με την εφεύρεση της ατομικής βόμβας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Richard Blumenthal παρατήρησε ότι ένα μέλλον στο οποίο θα κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι απαραίτητα το μέλλον που θέλουμε». «Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το καλό έναντι του κακού. Το Κογκρέσο έχει μια επιλογή τώρα. Είχαμε την ίδια επιλογή όταν αντιμετωπίσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτύχαμε να εκμεταλλευτούμε εκείνη τη στιγμή» είπε.
Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη συνεδρίαση είναι ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη στην ιδέα για σύσταση ενός νέου φορέα που θα ρυθμίζει τον κλάδο. Ωστόσο, η τεχνολογία κινείται τόσο γρήγορα που οι νομοθέτες αναρωτήθηκαν αν ένας τέτοιος οργανισμός θα ήταν σε θέση να συμβαδίσει.
Με πληροφορίες από BBC