Εδώ και καιρό είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι όσο πιο κοντά στο θάνατο είναι ένας ασθενής με Έμπολα, τόσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός. Τα πτώματα με Έμπολα συχνά αναφέρονται ως «βόμβα ιού». Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι για πόσο καιρό παραμένει ο ιός μέσα στο σώμα μετά το θάνατο. Μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μοντάνα δείχνει ότι τα θύματα του Έμπολα μεταδίδουν τον ιό μια εβδομάδα μετά το θάνατό τους, και οι ιός παραμένει ανιχνεύσιμος για δέκα εβδομάδες.
Στην έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πέντε μακάκους, ένα είδος πίθηκου που λειτουργεί όπως ο άνθρωπος – μολύνοντας τους με Έμπολα. Μετά την ευθανασία τους, τοποθέτησαν τα σώματά τους σε ένα δωμάτιο σε συνθήκες θερμοκρασίας και την υγρασίας της Δυτικής Αφρικής. Για αρκετές εβδομάδες οι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα ιστού από τη μύτη, το στόμα, το αίμα, από τους πνεύμονες, το συκώτι και τους μυς των πιθήκων.
Το συμπέρασμα ήταν ότι ο ιός παραμένει ενεργός μετά τον θάνατο, για τρεις μέρες στα όργανα και εφτά μέρες στο αίμα. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την προσοχή που πρέπει να δίνεται κατά την ταφή των θυμάτων. Στην αρχή της επιδημίας είχε παρατηρηθεί ότι οι πηγές μετάδοσης ήταν οι κηδείες. Πριν τη σχετική ενημέρωση του πληθυσμού οι παραδόσεις συνέβαλλαν στην επιμόλυνση, για παράδειγμα, στη Λιβερία το πλύσιμο και το αποχαιρετιστήριο φιλί του νεκρού είναι συχνό φαινόμενο.
σχόλια