«Υπηρέτη της εξουσίας του» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν σε σημερινό δημοσίευμα της η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η εφημερίδα γράφει ότι μοιάζει να έχει εξανεμιστεί η μεγάλη αγάπη προς τον Ερντογάν. «Η πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να γίνει πρόεδρος το 2014, δεν εγκρίνεται από όλους στο AKP. Αυτοί οι επικριτές ενδέχεται σύντομα να υψώσουν τη φωνή τους. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές και τότε ένα AKP απρόθυμο να συμβιβαστεί θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα ήταν μάλιστα η αρχή του τέλους για το μύθο του κόμματος του Ερντογάν», σημειώνει στο σχόλιο της η Christiane Schlötzer.
Η αρθρογράφος εκτιμά παράλληλα ότι «η ανέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και η οικονομική της εκτίναξη αποτελούν επίτευγμα του Ερντογάν. Ωστόσο η επιτυχία του ‘πήρε τα μυαλά’. Το κύμα διαμαρτυρίας είναι η απάντηση σε μία πολιτική, η οποία εκλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ως λανθασμένη. Ακόμη και πολλοί ευσεβείς μουσουλμάνοι απορρίπτουν το νόμο για το αλκοόλ, που περιορίζει την πώλησή του, φοβούμενοι ότι θέλει να θέσει τη συντηρητική του σφραγίδα στους σουνίτες. Πολλοί φοβούνται ότι η περιπετειώδης πολιτική του Ερντογάν ως προς τη Συρία θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Και η αντίσταση στην ανάθεση των μεγάλων έργων σε ευνοούμενους του Ερντογάν γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. Οι διαδηλώσεις είναι ο φραγμός που χρειαζόταν ο Ερντογάν εδώ και καιρό. Τελευταία συναναστρεφόταν μόνο με yes men».
Σημειώνεται επίσης ότι αφού ο Ερντογάν λέει ότι όλοι είναι με το μέρος του «Hizmet", της υπηρεσίας προς την κοινότητα, έχει αποφασίσει ποιον θα υπηρετήσει και ποιον όχι. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα με την τουρκική δημοκρατία.
Επισημαίνονται παράλληλα και τα επιτεύγματα του Τούρκου πρωθυπουργού που έχει κάνει τη χώρα του πιο πλούσια και πιο κοσμοπολίτικη από ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία. «Την εκτόξευσε στον 21ο αιώνα, άνοιξε τις πόρτες της σε κουλτούρες και κεφάλαια απ’ όλο τον κόσμο», τονίζεται για να επισημανθεί όμως στη συνέχεια ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τώρα αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για μια μεγάλη παρεξήγηση. Στη συνέχεια αναφέρονται παραδείγματα που δείχνουν τη συντηρητική στροφή του Τούρκου Πρωθυπουργού, μια στροφή που φοβίζει μέρος του πληθυσμού, όπως ο περιορισμός του αλκοόλ, ή οι δυσκολίες στο να κάνει καριέρα μια γυναίκα.
Στο τέλος σημειώνεται ότι θα ήταν ιστορική ατυχία, μια επιτυχία όπως αυτή του τερματισμού της σύρραξης με τους Κούρδους, (ένας πόλεμος που κράτησε 30 χρόνια), να καταπέσει από την τρέχουσα εξέγερση. Ίσως η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν να είναι αυτή που έδειξε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, πτώση των μετοχών, αναταραχή στους επενδυτές, καταλήγει η αρθρογράφος στην ανάλυσή της.