Τα αδύνατα δυνατά κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πείσει ακόμα και τα μέλη της παράταξής του ότι όλα είναι καλά μετά από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, αλλά και πως υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας για κάθε πρόβλημα που υπάρχει.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ), ο Ερντογάν ειπε ότι είναι ευχαριστημένος για το ότι οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς παρατράγουδα, κατηγόρησε το Ρεπουμπλιακανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) των κεμαλιστών, ότι προσπαθεί να δώσει άλλα μηνύματα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και ότι προσπαθεί να διαχειριστεί την πολιτική της χώρας δημιουργώντας παράλληλες δομές, όπως π.χ. το ότι συμπεριφέρεται στους δημάρχους λες και είναι μίνι εθνικές κυβερνήσεις.
Το ίδιο πάνω κάτω μήνυμα εξέπεμπε και για το κίνημα του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο μάλιστα ανέφερε, κατά παράδοση στην ομιλία του, κατηγορώντας τον ότι είναι προδότης και «πιόνι του Σιωνισμού».
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tayyip Erdoğan olarak tek başıma kalsam dahi Allah ömür verdikçe Filistin mücadelesini savunmaya, mazlum Filistin halkının sesi olmaya devam edeceğim. pic.twitter.com/V5ePr7O7XZ
— TRT HABER (@trthaber) April 17, 2024
Και έτσι άνοιξε το θέμα του Παλαιστινιακού και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ξεσπάθωσε. O Ερντογάν χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον Νετανιάχου, παρομοιάζοντας τον με τον Χίτλερ. Επιβεβαιώνοντας μόνο την αμέριστη υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς, απέφυγε αριστοτεχνικά και πάλι οποιαδήποτε άμεση αναφορά στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε με σθένος τις ενέργειες του Ισραήλ, αποκαλώντας τες «απάνθρωπη γενοκτονία». Επιτίθεται στους επικριτές του, τονίζοντας την αφοσίωση του κόμματος και της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει «ευλογημένο κειμήλιο».
«Σκότωσαν 14.000 παιδιά, έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πείσμα όσων δεν βλέπουν το θάνατο 14.000 αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Tαύτισε τη Χαμάς με τα εθνικιστικά κινήματα που ακολούθησαν τη ρητορική του Μουσταφά Κεμάλ, μετά τη Συνθήκη του Μούδρου και πήραν τα όπλα «ενάντια στους εισβολείς» σχηματίζοντας μικρές ομάδες ατάκτων, υπό απόστρατους του οθωμανικού στρατού, οι περισσότερες εκ των οποίων ενσωματώθηκαν περί το 1920 στον τακτικό στρατό του Κεμάλ. «Η Χαμάς είναι ακριβώς αυτό που ήταν οι 'Kuvayi Milliye' στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του εθνικού αγώνα. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι το να το λέμε αυτό έχει ένα τίμημα. Δεν θα υποκύψουμε στις απόπειρες δολοφονίας, τις απόπειρες πραξικοπήματος ή τις οικονομικές επιθέσεις σας. Ως Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσω να είμαι η φωνή του παλαιστινιακού λαού ακόμα κι αν μείνω μόνος. Όσοι αμφισβητούν τις παλαιστινιακές μας ευαισθησίες θα ντροπιαστούν», είπε ο Ερντογάν.