Ο γιος του Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε έκκληση στους Ιταλούς να δώσουν δείγμα DNA προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Αργεντινής να εντοπίσει εκατοντάδες παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και οι γονείς τους δολοφονήθηκαν από τη στρατιωτική χούντα.
Με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στην Ιταλία και χρησιμοποιώντας τα social media- όπου τον ακολουθούν 400.000 άνθρωποι- ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Τζούνιορ προσπαθεί να διευρύνει την έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ξεκινήσει ήδη προγράμματα εξέτασης DNA στη Μαδρίτη και τη Ρώμη.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, μετά την πτώση της χούντας, δεκάδες παιδιά των desaparecidos (αγνοουμένων), των περίπου 30.000 ανθρώπων που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από τον στρατό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και τις αρχές του ‘80.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έγκυες γυναίκες κρατούνταν φυλακισμένες ζωντανές μέχρι να γεννήσουν και μετά δολοφονούνταν. Τουλάχιστον 500 μωρά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους και δόθηκαν σε άτεκνα ζευγάρια στρατιωτικών, προκειμένου να τα μεγαλώσουν ως δικά τους.
Τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Αργεντινής και η οργάνωση Grandmothers of the Plaza de Mayo, η οποία ψάχνει από το 1997 αυτά τα παιδιά, ξεκίνησαν μία διεθνή καμπάνια, προκειμένου να βρουν όσα δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα.
RIGHT TO IDENTITY CAMPAIGN@CancilleriaARG launches an International Campaign
— Argentina in UK (@ARGinUK) March 25, 2021
🗣 Help us find you
You could be one of the granddaughters and grandsons we are looking for.
You have the right to your identity. Do not live with doubts. #ArgentinaTeBusca pic.twitter.com/P6auKgeYH9
«Τα παιδιά εκείνων των θυμάτων είναι τώρα από 40 έως 45 ετών», δήλωσε η Άνα ντε λα Πας Τίτο, η γενική πρόξενος της Αργεντινής στη Ρώμη. «Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 130 παιδιά παιδιά. Όμως, υπάρχουν άλλα 350 που θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε στον κόσμο», συμπλήρωσε.
«Η τραγωδία των desaparecidos είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας», τόνισε ο Μαραντόνα τζούνιορ και δήλωσε υπερήφανος που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, συνεχίζοντας «τη μάχη του πατέρα μου στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων».
Το 2010 ο θρύλος του ποδοσφαίρου είχε στείλει επιστολή στην επιτροπή των Νόμπελ, ζητώντας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην οργάνωση Grandmothers of the Plaza de Mayo.
Στην επιστολή του ο Μαραντόνα τόνιζε ότι η οργάνωση που είναι επικεφαλής της σταυροφορίας για τον εντοπισμό των παιδιών των αγνοουμένων αξίζει να αναγνωριστεί για την «ακούραστη, ειρηνική και γενναία μάχη της για την επιστροφή των παιδιών που απήχθησαν στο όνομα της κρατικής τρομοκρατίας».
Ο Μαραντόνα τζούνιορ είναι καρπός της εξωσυζυγικής σχέσης του ποδοσφαιριστή με την τραγουδίστρια από τη Νάπολη Κριστιάνα Σινάγκρα. Ζει ακόμη στην Ιταλία, αν και πέρυσι απέκτησε αργεντίνικη υπηκοότητα.
Για πάνω από δύο δεκαετίες ο πατέρας του αρνούνταν να κάνει τεστ DNA προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αγόρι ήταν πράγματι γιος του, αλλά τον αναγνώρισε επίσημα το 2016. Οι δυο τους συμφιλιώθηκαν είχαν στενή σχέση τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Με πληροφορίες από Guardian