Ο Χουάν Κάρλος θέλει να γυρίσει στην Ισπανία και «δεν τον νοιάζει» αν βλάψει την οικογένειά του

Ο Χουάν Κάρλος θέλει να γυρίσει στην Ισπανία και «δεν τον νοιάζει» αν βλάψει την οικογένειά του Facebook Twitter
Η βασίλισσα Letizia, η πριγκίπισσα Sofia, ο βασιλιάς Felipe VI, η πριγκίπισσα Leonor και ο βασιλιάς Juan Carlos I τον Απρίλιο του 2018. EPA/CATI CLADERA
0

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του και δεν ενδιαφέρεται αν βλάψει έτσι τη φήμη της βασιλικής οικογένειας, ισχυρίζεται ειδικός.

Ο 83χρονος Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε το 2014 υπέρ του γιου του Φελίπε ΣΤ', 53 ετών, ζει στο Άμπου Ντάμπι από το καλοκαίρι του 2020 αφότου έγινε στόχος πολλών ερευνών στην Ισπανία για τις οικονομικές του συναλλαγές.

Ωστόσο, ο ηλικιωμένος γαλαζοαίματος φέρεται να ελπίζει να δει το σπίτι του στα τελευταία χρόνια του, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ισπανικού κοινού αντιτίθεται στην επιστροφή του.

Μιλώντας στους Times, ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη, εξήγησε ότι ο Χουάν Κάρλος «δεν ενδιαφέρεται» εάν οι πράξεις του βλάπτουν τον γιο του και την οικογένειά του.

Πρόσθεσε ότι ο μονάρχης πιστεύει ότι «έκανε το κομμάτι του» για την Ισπανία παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο το 1975.

«Αδιαφορεί για την πιθανή ζημιά που κάνει στη μοναρχία γιατί πιστεύει ότι έχει κάνει το καθήκον του», είπε ο καθηγητής. «Γνωρίζοντας ότι του απομένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής, απλά δεν τον νοιάζει».

Τον Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι ο Χουάν Κάρλος είχε ζητήσει να επιστρέψει στο Παλάτι Ζαρζουέλα, την κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, δημοσκόπηση των αναγνωστών της ισπανική έκδοσης 20 Minutos έδειξε ότι το 42% των πολιτών δεν πίστευαν ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ισπανία. Περίπου το 35% ήταν υπέρ της επιστροφής του.

Παρόλα αυτά, ο πρώην βασιλιάς εξακολουθεί να σχεδιάζει να μετακομίσει στην Ισπανία το επόμενο έτος.

Ο καθηγητής Σιμόν είπε ότι πίστευε ότι η μόνη ευκαιρία του μονάρχη να ξαναχτίσει τη φήμη του ήταν να εξηγήσει τη συμπεριφορά του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να τον εκθέσει σε άλλες νομικές διαδικασίες.

Ο Χουάν Κάρλος αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικές ποινικές έρευνες στην Ισπανία. Η μία σχετίζεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με ξένους λογαριασμούς μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2014, όταν έχασε τη συνταγματική του προστασία λόγω της δίωξης ως εν ενεργεία μονάρχης.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην βασιλιάς είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς ενός Μεξικανού επιχειρηματία και ενός αξιωματούχου της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ισπανία έχει επίσης ξεκινήσει τη δική της έρευνα βασισμένη εν μέρει στις πληροφορίες που κοινοποίησε η Ελβετία σχετικά με μετρητά που φέρεται να έλαβε ο Χουάν Κάρλος ως μέρος της εμπλοκής του σε σιδηροδρομικό συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο μήνα, ο δικηγόρος του πρώην μονάρχη ανακοίνωσε ότι είχε πληρώσει πάνω από 600.000 λίρες σε αναδρομικούς φόρους με τόκους και προσαυξήσεις για τα χρόνια από την παραίτησή του.

Οι ισπανικές αρχές απάντησαν λέγοντας ότι αναλύουν τις πληρωμές φόρων για να δουν εάν ήταν «αυθόρμητες, ειλικρινείς και ολοκληρωμένες».

Η σοκαριστική αποχώρηση του Χουάν Κάρλος από την Ισπανία στις αρχές Αυγούστου οδήγησε σε έντονη αμφισβήτηση της μοναρχίας της χώρας υπό την ηγεσία του αριστερού αντιπροέδρου της Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Διάφορες συνεντεύξεις της πρώην ερωμένης του πρώην βασιλιά, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, που τώρα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν βοήθησαν.

Είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο γύρω από τη διακυβέρνηση του Χουάν Κάρλος, αφού αποκαλύφθηκε ότι της είχε κάνει δώρο 65 εκατ. ευρώ.

Η 56χρονη ξανθιά ισχυρίστηκε ότι της έκανε το δώρο σε μετρητά επειδή ήταν «ανένδοτος να τη φροντίσει».

Επέμεινε επίσης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη πέρυσι ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν «αρχιτέκτονας των δικών του προβλημάτων» και περιέγραψε την εξορία του στη Μέση Ανατολή ως «τελειωτική ήττα».

Ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας, ο γιος του Χουάν Κάρλος, Φελίπε ΣΤ', έκανε μια έμμεση αναφορά για τον εξόριστο πατέρα του και τα σκάνδαλα γύρω από την οικογένειά του στη χριστουγεννιάτικη ομιλία του. Είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως «η ηθική είναι πάνω από τους οικογενειακούς δεσμούς».

Ο Χουάν Κάρλος, στην επιστολή του προς τον σημερινό βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ', ανακοινώνοντας την απόφασή του να εγκαταλείψει την πατρίδα του, έγραψε: «Είναι μια απόφαση που παίρνω με βαθιά λύπη αλλά μεγάλη γαλήνη. Είμαι βασιλιάς της Ισπανίας για σχεδόν 40 χρόνια και όλο αυτό το διάστημα, πάντα ήθελα το καλύτερο για την Ισπανία και για το Στέμμα». 

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε ήδη εγκαταλείψει την Ισπανία τη στιγμή που κυκλοφόρησε η επιστολή.

Η αποχώρησή του προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις, με μοναρχικούς και δεξιούς πολιτικούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τον εξανάγκασε σε εξορία και επικριτές του πρώην βασιλιά να τον κατηγορούν για ερασιτεχνική προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό του και τον γιο του από τα σκάνδαλα διαφθοράς που απειλούν το μέλλον της φθίνουσας βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από The Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM