Ένας έντονος καύσωνας σαρώνει τη βόρεια Ινδία με τη θερμοκρασία να αγγίζει το ρεκόρ των 49,2 βαθμών Κελσίου σε περιοχές του Δελχί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το πέμπτο επεισόδιο καύσωνα στην πρωτεύουσα ήδη φέτος.
Αξιωματούχοι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ζητήσει από τον κόσμο να λάβει προφυλάξεις. Προειδοποίησαν ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνιες ασθένειες.
Οι πολιτείες Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab και Bihar έχουν καταγράψει ιδιαίτερα ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε το τμήμα μετεωρολογίας της Ινδίας.
Πρόσθεσε ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να μειωθούν κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, αλλά ενδέχεται να μην υπάρξει αλλαγή στις υψηλές θερμοκρασίες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους ηγέτες των πολιτειών να καταρτίσουν σχέδια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
Ενώ οι καύσωνες είναι συνηθισμένοι στην Ινδία, ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, το καλοκαίρι ξεκίνησε νωρίς φέτος με υψηλές θερμοκρασίες.
Οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες του μήνα ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 122 ετών. Οι καύσωνες άρχισαν επίσης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Το Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος, λέει ότι οι πρώιμοι καύσωνες φέτος έχουν επηρεάσει περίπου 15 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας πολιτείας Himachal Pradesh, γνωστή για τις ιδανικές θερμοκρασίες της.
Ο Naresh Kumar, ανώτερος επιστήμονας στο IMD, αποδίδει τον τρέχοντα καύσωνα σε τοπικούς ατμοσφαιρικούς παράγοντες.
Η κυριότερη ήταν οι ασθενείς δυτικές διαταραχές - καταιγίδες που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου - που σήμαιναν μικρές βροχοπτώσεις πριν από τους μουσώνες στη βορειοδυτική και κεντρική Ινδία.
Οι αντικυκλώνες - μια περιοχή υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης όπου βυθίζεται ο αέρας - οδήγησαν επίσης σε ζεστό, ξηρό καιρό σε περιοχές της δυτικής Ινδίας τον Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οι αγρότες λένε ότι οι απροσδόκητες αυξήσεις της θερμοκρασίας επηρέασαν τη συγκομιδή του σιταριού τους, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες δεδομένων των διαταραχών του εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ζέστη έχει επίσης προκαλέσει αύξηση της ζήτησης ενέργειας, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος σε πολλές πολιτείες.
Ο Ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
Τα καλοκαίρια ήταν πάντα εξαντλητικά σε πολλά μέρη της Ινδίας - ειδικά στις βόρειες και κεντρικές περιοχές. Ακόμη και πριν τα κλιματιστικά και οι ψύκτες νερού αρχίσουν να πωλούνται αδρά, οι άνθρωποι είχαν επινοήσει τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης της ζέστης - από το να διατηρούν το νερό δροσερό σε πήλινες κανάτες μέχρι να τρίβουν ωμά μάνγκο στο σώμα τους για να αποτρέψουν τις θερμοπληξίες.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι η Ινδία καταγράφει τώρα πιο έντονους, συχνούς καύσωνες με μεγαλύτερη διάρκεια.
Η Roxy Mathew Koll, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας, συμφωνεί ότι αρκετοί ατμοσφαιρικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στον τρέχοντα καύσωνα. Αλλά σε όλα αυτά προσθέτει, την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Αυτή είναι η βασική αιτία για την αύξηση των καύσωνα», λέει, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με άλλες, λιγότερο ακραίες καιρικές διακυμάνσεις.
Ο Dr Sivananda Pai, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Κλιματική Αλλαγή, επισημαίνει και άλλες προκλήσεις, εκτός από την κλιματική αλλαγή - όπως η αύξηση του πληθυσμού και η επακόλουθη πίεση στους πόρους.
Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως η αποψίλωση των δασών και η αυξανόμενη χρήση των μεταφορών.
«Όταν υπάρχουν περισσότεροι δρόμοι και κτίρια από σκυρόδεμα, η θερμότητα παγιδεύεται μέσα χωρίς να μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια. Αυτό θερμαίνει περαιτέρω τον αέρα», λέει ο κ. Pai.
Και το κόστος τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων βαρύνει δυσανάλογα τους φτωχούς.
Οι καύσωνες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ακόμη και τη νύχτα, το σώμα δεν έχει την ευκαιρία να αναρρώσει, αυξάνοντας την πιθανότητα ασθενειών και υψηλότερους ιατρικούς λογαριασμούς, αναφέρουν οι ειδικοί.
Υπάρχουν μέρη στην Ινδία όπου η ίδια η θερμοκρασία μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή, αλλά όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία, η ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.
Με πληροφορίες του BBC