Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην πολιτική του καριέρα, καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι η αντίδραση του Λευκού Οίκου, αλλά και το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία θα έχουν επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τις οποίες ο ίδιος χρησιμοποίησε ως θετικό δείγμα της πολιτικής του, βυθίστηκαν χθες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα που έκανε από το Οβάλ Γραφείο προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς και υποσχόμενος ένα πακέτο κινήτρων για την αμερικανική οικονομία, ενώ εξήγγειλε επίσης μία απαγόρευση 30 ημερών στα ταξίδια των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.
Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ανακοινώθηκαν αργά από μία κυβέρνηση η οποία για αρκετές εβδομάδες υποβάθμιζε τους κινδύνους από την εξάπλωση της Covid-19, ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 39 Αμερικανοί.
Guardian: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το χειρότερο άτομο για τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού
«Θανάσιμο» χαρακτηρίζει τον συνδυασμό του κορωνοϊού και του Ντόναλντ Τραμπ αρθρογράφος του Guardian, που προειδοποιεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι το χειρότερο άτομο για τον χειρισμό της κρίσης.
«Ο κορωνοϊός είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, δίχως να την έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Άνθρωποι που γνωρίζουν πώς είναι να είσαι επικεφαλής όταν χτυπά η καταστροφή, μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή. Και τώρα βλέπουμε γιατί ήταν τόσο τρομοκρατημένοι», γράφει ο Τζούλιαν Μπόρτζερ, που επικρίνει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στον κορωναϊό, μετά και την αναστολή των πτήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.
«Ο Τραμπ στην εποχή του κορωνοϊού είναι θανάσιμος συνδυασμός. Τα πάντα στον πρόεδρο- ότι βασίζεται στο ένστικτο αντί για τις ειδικές γνώσεις, ο σαρωτικός εγωισμός του και η διαρκής τάση του να ξεσπά σε όλους όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά- τον κάνουν το χειρότερο άτομο που μπορεί να φανταστεί κανείς για να βρίσκεται στην πιο ισχυρή θέση στον κόσμο, ενώπιον μιας πανδημίας», εξηγεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Η αντιμετώπιση της απειλής απαιτεί παγκόσμια συνεργασία, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά ο Τραμπ και οι μιμητές στον κόσμο έχουν επιφέρει πλήγμα στην έννοια της αλληλεγγύης, γράφει ο Μπόρτζες, αναφερόμενος στην απόφαση για τις πτήσεις από την Ευρώπη.
«Οι πιο στενοί σύμμαχοι της Αμερικής δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφασή του να αναστείλει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη. Η αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον το έμαθε όταν άρχισαν να τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι.
Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τον κορωνοϊόμε τον ίδιο τρόπο που έχει προσεγγίσει κάθε άλλη πρόκληση, πρώτα με άρνηση και- όταν αυτό αποτυγχάνει- κατηγορώντας τους ξένους. Ο ιός από "απάτη των Δημοκρατικών" έγινε "ξένος ιός"», συνεχίζει το άρθρο, που επισημαίνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου ήταν γραμμένο από τον Στίβεν Μίλερ, συντάκτη των πιο σκληρών αντιμεταναστευτικών πολιτικών της διοίκησης Τραμπ.
«Ανούσιο το κλείσιμο των πυλών»
«Η επίθεση στους ξένους είναι ανώφελη ενάντια σε έναν ιό που αδιαφορεί για εθνικότητες και υπηκοότητες. Το κλείσιμο των πυλών είναι ανούσιο απέναντι σε μια ασθένεια που ήδη βρίσκεται εντός. Η παρουσία της στις ΗΠΑ εμφανίζεται χαμηλότερη μέχρι τώρα σε σύγκριση με την Ευρώπη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ μόλις άρχισαν τους ελέγχους», αναφέρει ο αρθρογράφος του Guardian.
Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Τραμπ αποφάσισε να μην κλείσει την πόρτα στη Μ. Βρετανία, παρότι καλπάζει ο κορωνοϊός στη χώρα.
«Μπορεί να μην είναι σύμπτωση ότι ο Τραμπ έχει θέρετρα για γκολφ στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Με βάση την εμμονή του με τις επενδύσεις του, είναι μια πιθανή εξήγηση σε μία κατά τα άλλα ανώφελη απόφαση», γράφει ο Μπόρτζες.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει φιάσκο την παραγωγή και διανομή διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς πολλοί δεν μπορούσαν να εξεταστούν. Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τα μέτρα που δείχνουν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα- τους ελέγχους και την απομόνωση. Παράλληλα θυμίζει ότι η διοίκηση Τραμπ διέλυσε το συμβούλιο για τον συντονισμό σε περίπτωση πανδημίας, που είχε δημιουργηθεί μετά τον Έμπολα.
Ο αρθρογράφος του Guardian καταλήγει με μια ανησυχητική πρόβλεψη, για το ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του Τραμπ, όταν ο κορωνοϊός θα έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ για τα καλά.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει όταν η χώρα θα πληγεί από το αναπόφευκτο κύμα ασθενών και θανάτων. Ξέρουμε ότι θα το δει μέσα από το πρίσμα των προοπτικών επανεκλογής του και μπορεί να ειπωθεί με σχετική σιγουριά ότι θα αναζητήσει κάποιον να ρίξει την ευθύνη, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν αντιπερισπασμό. Πιθανότατα κάποια μορφή σύγκρουσης, εντός ή εκτός συνόρων.
Το μέγεθος του φιάσκου θα απαιτήσει έναν μεγάλο αντιπερισπασμό. Όσο απαίσια κι αν φαίνεται τώρα η πανδημία του κορωνοϊού, η αντίδραση του Τραμπ μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπόρτζες.
Με στοιχεία από ΑΠΕ και Guardian
σχόλια