Κατά τη διάρκεια της πρώτης του διακυβέρνησης, ο Ντόναλντ Τραμπ διεξήγαγε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» κατά του Νικολάς Μαδούρο, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να εκθρονίσει τον αυταρχικό ηγέτη της Βενεζουέλας με ένα οπλοστάσιο κυρώσεων, κυβερνοεπιθέσεων και απειλών.
Αλλά αυτή την εβδομάδα ο Μαδούρο έτεινε κλάδο ελαίας σε έναν άνθρωπο που κάποτε αποκάλεσε «έναν άθλιο ρατσιστή καουμπόη», τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η δεύτερη προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας μιας απίθανης προσέγγισης μεταξύ των δύο ηγετών. «Στην πρώτη του κυβέρνηση ... ο Τραμπ δεν ήταν καλός μαζί μας, αυτή είναι μια νέα αρχή» διακήρυξε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής που σχεδιάστηκε σαφώς ως «προσφορά ειρήνης» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Μαδούρο - οποίος έχει επίσης αποκαλέσει στο παρελθόν τον Τραμπ «έναν ψυχικά άρρωστο απατεώνα που χειρίζεται τις εξωτερικές υποθέσεις σαν εκβιαστής της μαφίας της Νέας Υόρκης»- αναπαρήγαγε ακόμη και το εθνικιστικό σύνθημα Make America Great Again (MAGA). «Το σύνθημά σας είναι "Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά". Και, παραφράζοντας το σύνθημά σας, θα έλεγα ότι το δικό μας σύνθημα είναι να κάνουμε μεγάλη την ενωμένη Βενεζουέλα, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, είπε ο Μαδούρο, ζητώντας μια νέα εποχή σχέσεων «win-win».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας -η επανεκλογή του οποίου έχει αμφισβητηθεί τόσο εντός τις χώρας, όσο και από τις συμμαχιές Κολομβία και Βραζιλία- τόνισε επίσης πως «δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο να δείξει αλληλεγγύη» στον Τραμπ μετά τις πρόσφατες απόπειρες δολοφονίας του. Αυτά τα θερμά λόγια προς έναν πολιτικό που έχει αποκαλέσει τον Μαδούρο «κουβανική μαριονέτα» και «τύραννο» έδειξαν σε ορισμένους ότι μια συμφιλίωση -ή τουλάχιστον μια προσπάθεια για συμφιλίωση- μπορεί να είναι στα σκαριά.
Ο Κρίστοφερ Σαμπατίνι, εμπειρογνώμονας του Chatham House για τη Λατινική Αμερική, δήλωσε πως βλέπει «μια πολύ ισχυρή τάση» για τον Τραμπ να υιοθετήσει μια δραματικά διαφορετική προσέγγιση απέναντι στη Βενεζουέλα από ό,τι κατά τη διάρκεια της θητείας του 2017-21.
Ο Σαμπατίνι εκτιμά ότι η κολακεία του Τραμπ προς «λαμπρούς» και «άγριους» ισχυρούς άνδρες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, η επιθυμία του να μειώσει τις τιμές της βενζίνης συνεργαζόμενος με μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και η «εγγύτητά του με κάποιους πετρελαιάδες στη Λουιζιάνα και το Τέξας που του έλεγαν 'Ας προχωρήσουμε!'» - όλα έδειχναν μια πιθανή συμφωνία. Ένας άλλος κινητήριος παράγοντας είναι η ανάγκη του Τραμπ να τηρήσει μια προεκλογική υπόσχεση για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης στην αμερικανική ιστορία», με στόχο μετανάστες χωρίς χαρτιά από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, από την οποία περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες έχουν διαφύγει την τελευταία δεκαετία.
«Για να μπορέσει να τους επαναπατρίσει πρέπει να έχει κανονικές σχέσεις με τον Μαδούρο», δήλωσε ο Σαμπατίνι.
Προς το τέλος της πρώτης προεδρίας του, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον αυταρχικό διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, λέγοντας στο Axios: «Ο Μαδούρο θα ήθελε να συναντηθούμε. Και ποτέ δεν είμαι αντίθετος σε συναντήσεις».
Ο Νικολάς Μαδούρο «χρειάζεται απεγνωσμένα διεθνή αναγνώριση και νομιμότητα ... Δεν θέλει να είναι παρίας» δήλωσε ο Μοϊσές Ναΐμ, συγγραφέας και πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βενεζουέλας. «Ο Τραμπ αντιπροσωπεύει μια "γραμμή ζωής" για τον Μαδούρο», εξήγησε.
*Με πληροφορίες από Guardian