Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά με την 15η ψηφοφορία πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Μετά από 14 διαδοχικές ήττες και μια σειρά από παραχωρήσεις, ο Μακάρθι κέρδισε τις ψήφους που απαιτούνταν για να γίνει ο 55ος πρόεδρος, κερδίζοντας 216 ψήφους με 6 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν παρόντες.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις εξασφάλισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη και των 212 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του.
Η πολυπόθητη νίκη του Μακάρθι έρχεται μετά από μια παρατεταμένη «μάχη» για την ηγεσία, τη μεγαλύτερη από το 1859, που παρέλυσε το νέο Κογκρέσο και αποκάλυψε βαθιά ρήγματα στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών της Βουλής.
Η σύγκρουση σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που η Βουλή απέτυχε να επιλέξει ηγέτη στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ μόνο τέσσερις άλλες εκλογικές διαδικασίες για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ψηφοφορίες
Ο Μακάρθι γιόρτασε τη νίκη του ως ένδειξη μιας ανανεωμένης διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να εκλεγεί τελικά.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής παρέμειναν ενωμένοι στην υποστήριξη του Τζέφρις, βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία.
Σηματοδοτώντας το τέλος των τεσσάρων ετών του δημοκρατικού ελέγχου της Βουλής, ο Τζέφρις συνεχάρη τον ΜακΚάρθι για τη νίκη του καθώς προσβλέπει στις μελλοντικές εργασίες του 118ου Κογκρέσου.
«Ήταν μια μεγάλη εβδομάδα», παραδέχτηκε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πάτρικ Μακ Χένρι στην αρχή της ομιλίας του, προτείνοντας τον Μακάρθι για πρόεδρο.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ντροπή. Οι ομιλητές τη χαρακτήρισαν χάος. Αλλά αυτό λέγεται δημοκρατία».
Ο Μακάρθι ήλπιζε να κερδίσει στην 14η ψηφοφορία, αλλά του έλειπε μία ψήφος. Όταν έγινε σαφές ότι πάλι δεν θα κερδίσει, ξέσπασαν εντάσεις στο βήμα της Βουλής.
«Ξεκινώ να πω, ουάου», είπε ο Ντιν Φίλιπς, Δημοκρατικός της Μινεσότα, προτείνοντας τον Τζέφρις αφού η δραματική 14η ψηφοφορία άφησε τον ΜακΚάρθι μια ψήφο μακριά από τον προεδρικό θώκο.
Στη 15η ονομαστική ψηφοφορία, πολλά μέλη άλλαξαν τις ψήφους τους σε "παρών", μειώνοντας έτσι το όριο που χρειαζόταν ο Μακάρθι για να εξασφαλίσει την προεδρία.
Με πληροφορίες του GUardian/BBC/CNN