Εν μέσω τεταμένων σχέσεων Γαλλίας - Ισραήλ μετά και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου αρνείται ότι οι ισραηλινές εταιρείες μποϊκοτάρονται.
«Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση να απαγορευτεί στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν -να τους επιτραπεί η πρόσβαση, να επισκεφθούν, να πραγματοποιήσουν συναντήσεις- σε εμπορικές εκθέσεις στη Γαλλία» δηλωσε αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Οι ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονται θα μπορούν φυσικά να εισέλθουν στην έκθεση Euronaval. Δεν υπάρχει τίποτα στη θέση της γαλλικής κυβέρνησης που μπορεί να ερμηνευθεί ως μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών στην Euronaval» ξεκαθάρισε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του «ήταν πάντα ξεκάθαρη και χωρίς εξαίρεση». «Ωστόσο», εξηγεί ο αξιωματούχος, «ενώ η γαλλική διπλωματία ζητά ξεκάθαρα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο -ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η κλιμάκωση και να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή- θα ήταν ανακόλουθο να επιτραπεί οποιαδήποτε προώθηση των όπλων που χρησιμοποιούνται στη Γάζα και το Λίβανο, τα οποία προκαλούν απαράδεκτες ζημιές στον άμαχο πληθυσμό».
Της διάψευσης για το μποϊκοτάζ ισραηλινών εταιρειών από την Euronaval, προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, περί προσφυγής σε νομικά μέτρα κατά του Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται ότι η Euronaval, που θα διοργανωθεί 4-7 Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι η γαλλική κυβέρνηση την ενημέρωσε ότι οι ισραηλινές αντιπροσωπείες δεν επιτρέπεται να εκθέτουν περίπτερα ή να επιδεικνύουν εξοπλισμό, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν την εμπορική έκθεση. «Η απόφαση επηρέασε επτά εταιρείες», σύμφωνα με τη διοργάνωση.
Μακρόν προς Νετανιάχου: «Ο θάνατος Σινουάρ ευκαιρία για εκεχειρία και επιστροφή των ομήρων»
Εμανουέλ Μακρόν και Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, αναφορικά με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίζει «πλήρως τον ρόλο του» στον Λίβανο για να επιτραπεί η επιστροφή εκτοπισμένων αμάχων, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ κατά της UNIFIL.
«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίζουν πλήρως τον ρόλο τους στο νότιο Λίβανο, για να επιτρέψουν την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια, και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ», τόνισε ο Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, καταγγέλλοντας τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού κατά της UNIFIL.
Σύμφωνα με την UNIFIL, η οποία διαθέτει 10.000 κυανόκρανους, ο ισραηλινός στρατός «κατεδάφισε εσκεμμένα» χθες Κυριακή έναν από τα «παρατηρητήριά» της στη Μαρουάχιν στον νότιο Λίβανο. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κατηγορήσει τα ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβολούν προς τις θέσεις της.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να διατηρηθούν οι υποδομές», να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» και «να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα, με τον Γάλλο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, «ευκαιρία »για την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τέλος, ο Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει «έναν απαιτητικό διάλογο με τις αρχές της Τεχεράνης», τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έπειτα από σχεδόν έναν μήνα πολέμου.
*Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ