Ένας από τους πράκτορες που φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι «ομολόγησε» τον ρόλο του στο σχέδιο και αποκάλυψε ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε κατά τα φαινόμενα μέσω των εσωρούχων του.
Ο Ναβάλνι τηλεφώνησε σε δύο μέλη της ομάδας της υπηρεσίας πληροφοριών FSB της Ρωσίας, που φέρεται να προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Ο ένας τον αναγνώρισε αμέσως και το έκλεισε. Ο δεύτερος, ο Κονσταντίν Κιντριάβτσεφ, φαίνεται πως ξεγελάστηκε και πίστεψε ότι μιλούσε με συνεργάτη κορυφαίου στρατηγού της FSB.
Το τηλεφώνημα έγινε λίγες ώρες πριν η ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τους οχτώ πράκτορες της FSB που φέρεται να δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.
Ο 44χρονος συστήθηκε ως «Μαξίμ Ουστίνοφ», ζήτησε από τον Κιντριάβτσεφ λεπτομέρειες για την επιχείρηση και απαίτησε να μάθει τι πήγε στραβά. Εκείνος επιβεβαίωσε ότι η FSB ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση. Είπε ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του έβαλαν νόβιτσοκ στις «εσωτερικές ραφές» των εσωρούχων του Ναβάλνι, όταν ο 44χρονος ήταν στην πόλη Τομσκ, στη Σιβηρία.
Μία αναγνωριστική ομάδα είχε επισκεφθεί νωρίτερα το ξενοδοχείο Xander και έκλεισαν τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος, ανέφερε ο Κιντριάβτσεφ. Μόλις δόθηκε το σύνθημα ότι το πεδίο είναι ελεύθερο, οι πράκτορες έβαλαν το δηλητήριο. Μέχρι τώρα η θεωρία ήταν πως ο Ναβάλνι μπορεί να εκτέθηκε στο νευροτοξικό παράγοντα μέσω μιας κούπας με τσάι ή μέσω κοκτέιλ.
Τώρα, φαίνεται ότι πιθανόν το νόβιτσοκ τοποθετήθηκε στη μορφή σπρέι ή αλοιφής, είτε μέσω της υπηρεσίας καθαριστηρίου του ξενοδοχείου, ή από πράκτορες της FSB που μπήκαν στο δωμάτιο του Ναβάλνι. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν το μποξεράκι ήταν ανάμεσα στο πακέτο που του παρέδωσαν στις 18 Αυγούστου.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι το φόρεσε. Πήγε στο αεροδρόμιο του Τομσκ και επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μόσχα. Λίγο μετά την απογείωση ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Το αεροπλάνο έκανε έκτακτη προσγείωση στο Ομσκ και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Όταν ρώτησε γιατί επέζησε, η απάντηση ήταν ότι πιθανότατα αυτό συνέβη επειδή το αεροπλάνο έκανε έκτακτη προσγείωση. Αν συνέχιζε η πτήση κανονικά ως τη Μόσχα- ένα ταξίδι περίπου 3 ακόμη ωρών- πιθανότατα θα είχε πεθάνει, του είπε ο Κιντριάβτσεφ. «Υπήρχαν πολλά κενά και διαφοροποιήσεις», συμπλήρωσε.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, υπολόγισαν τα πάντα με ένα περιθώριο», συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ανώτεροί του έκαναν λάθος στη δόση του δηλητηρίου.
Ακόμη, ο Κιντριάβτσεφ είπε πως πέντε ημέρες αργότερα εστάλη στο Ομσκ, προκειμένου να ανακτήσει και να απολυμάνει τα ρούχα του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένου του εσωρούχου του και για να αφαιρέσει όλα τα ίχνη του νόβιτσοκ. Στην τηλεφωνική συνομιλία είπε στον Ναβάλνι ότι αυτή η επιχείρηση έγινε αποτελεσματικά.
Ο Ναβάλνι έχει απαιτήσει να του επιστρέψει η Ρωσία τα ρούχα του. Τον Σεπτέμβριο διαμαρτυρήθηκε ότι η FSB κατέστρεψε πιθανές αποδείξεις του εγκλήματος. Ανέφερε ακόμη ότι στην αεροδιακομιδή του από τη Ρωσία στο Βερολίνο ήταν «εντελώς γυμνός».
«Με δεδομένο το νόβιτσοκ που βρέθηκε στον οργανισμό μου και ότι είναι πολύ πιθανή η μόλυνση μέσω επαφής, τα ρούχα μου αποτελούν πολύ σημαντικές αποδείξεις. Απαιτώ τα ρούχα μου να πακεταριστούν προσεκτικά σε πλαστική σακούλα και να μου επιστραφούν», είπε πει.
Μετά την κατάρρευση του Ναβάλνι στο αεροπλάνο, άνθρωποι από το ίδρυμά του τοποθέτησαν σε σακούλες αντικείμενα από το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο, μεταξύ άλλων άδεια μπουκάλια νερού, που εστάλησαν στη Γερμανία για ανάλυση. Ο Κιντριάβτσεφ είπε στον Ναβάλνι ότι δεν υπήρχαν ίχνη νόβιτσοκ στα μπουκάλια.
Σύμφωνα με το Bellingcat, ο Κιντριάβτσεφ ταξίδεψε δύο φορές στο Ομσκ μετά τη δηλητηρίαση του 44χρονου, στις 25 Αυγούστου και στις 2 Οκτωβρίου. Τηλεφωνικά αρχεία δείχνουν ότι ήταν σε τακτική επαφή με τον Στάνισλαβ Μακσάκοφ, τον αξιωματούχο της FSB που φέρεται να έδωσε εντολή για την επιχείρηση.
Αναλύσεις σε ευρωπαϊκά εργαστήρια επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ. Η χρήση των ρούχων του για αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί χρειάστηκαν αρκετές ώρες προκειμένου να δράσει το δηλητήριο και γιατί τελικά ο 44χρονος επέζησε.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η FSB παρακολουθούσε τον Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απαραίτητο επειδή συνεργαζόταν με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τα περί δηλητηρίασης του Ναβάλνι και υποστήριξε μάλιστα ότι αν οι υπηρεσίες πληροφοριών ήθελαν να τον σκοτώσουν, θα είχαν «τελειώσει τη δουλειά».
FSB: Προβοκάτσια, ψεύτικο βίντεο
Η FSB σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ψεύτικο το βίντεο και κάνει λόγο για σχεδιασμένη προβοκάτσια.
Στόχος είναι η δυσφήμιση της FSB και η προβοκάτσια δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών, επισημαίνει η υπηρεσία.
Παράλληλα χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ TASS