Μετά την επισήμανση σε έκθεση του ότι η βρώση εντόμων είναι μια πιθανή λύση για να καταπολεμηθεί η πείνα στον κόσμο, τώρα ο ΟΗΕ διά του Οργανισμού για τη Διατροφή και τη Γεωργία συστήνει να συμπεριληφθούν οι μέδουσες στη διατροφή για να καταπολεμηθεί η διάδοση τους στη θάλασσα. «Αν δεν μπορείτε να τις πολεμήσετε, φάτε τις», ενθαρρύνει στην έκθεση του που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Ρώμη ο FAO, υπενθυμίζοντας ότι στην Κίνα η μέδουσα είναι ήδη πρώτο πιάτο.
Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι το ζελατινώδες είδος γίνεται απειλή για τα ψάρια καθώς τρέφεται με τα αυγά και τις προνύμφες τους. Η απότομη αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, που προκαλείται από την υπεραλίευση των θαλάσσιων θηρευτών, θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες για τη μείωση των αποθεμάτων ιχθύων στο θαλάσσιο περιβάλλον, ένα φαινόμενο που είναι ήδη ορατό στην περιοχή της Μεσογείου και στη Μαύρη Θάλασσα.
Εκτός από το τραπέζι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέδουσες περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων τεχνολογικών προϊόντων με βάση ενεργά μόρια. Οι μέδουσες είναι σήμερα τα αρχαιότερα ζωντανά πλάσματα και περιέχουν τις αρχές της εξελικτικής «καινοτομίας», αναφέρει η El Pais.
Π.χ. η Turritopsis nutricula, γνωστή ως «αθάνατη μέδουσα», είναι σε θέση να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης και θα μπορούσε να προσφέρει αναγεννητικά προϊόντα για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.