Έχουν περάσει 22 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, των οποίων ο Οσάμα μπιν Λάντεν υπήρξε ο ιθύνων νους και 12 χρόνια από τη στιγμή που οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της αλ Κάιντα. Κι όμως, το όνομά του, συζητιέται ξανά.
Ο λόγος που ο Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί ξανά αντικείμενο συζήτησης είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: το TikTok, η Gen Z, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και μια απόφαση του Guardian, αναφέρει το Politico, επιχειρώντας να αναλύσει αυτή την εξέλιξη.
H επιστολή του Οσάμα μπιν Λάντεν
Η «επιστολή στην Αμερική» του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ένα κείμενο 4.000 λέξεων που έγραψε πριν από δεκαετίες ο άνθρωπος ο οποίος ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ το 2001.
Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα ανάμεσα σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Guardian to 2002.
Στην επιστολή, ο Οσάμα μπιν Λάντεν επέκρινε σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων λόγω της υποστήριξής της για την ίδρυση του Ισραήλ, κάτι που αποκαλούσε «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».
Τι σχέση έχει με αυτό το TikTok και η Gen Z;
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η επιστολή του Οσάμα μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.
Στο TikTok δεκάδες άτομα- ανάμεσά τους πολλοί της Gen Z που αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών της εφαρμογής- άρχισαν να αναρτούν βίντεο, στα οποία αναφέρουν αποσπάσματα από την επιστολή και υποστηρίζουν ότι αυτή πους έδωσε μια νέα οπτική για το ιστορικό πλαίσιο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, κάποιοι χρήστες του TikTok χαρακτήρισαν «αποκαλυπτική» την επιστολή και μερικοί από αυτούς έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως «ήταν σωστές» οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Καθώς ολοένα και περισσότεροι έκαναν αναρτήσεις με τα σχόλιά τους για την επιστολή που διάβασαν για πρώτη φορά, αυτά τα post άρχισαν να γίνονται viral. Σύμφωνα με το CNN, βίντεο που αφορούν την επιστολή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια views έως την Πέμπτη.
Τι κάνει το TikTok για αυτό
Το TikTok δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει αυτό το trend, το οποίο «παραβιάζει τους κανονισμούς μας σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη οποιοσδήποτε μορφής τρομοκρατίας».
Η εταιρεία ανέφερε ακόμη ότι εργάζεται για να αφαιρέσει το περιεχόμενο και διερευνά πώς κατέληξε στην πλατφόρμα. Επίσης, αφαίρεσε το hashtag #lettertoamerica από την αναζήτηση.
Παράλληλα όμως η εταιρεία απέφυγε να αναλάβει ευθύνη, σημειώνοντας πως οι αναρτήσεις που είναι φιλικά διακείμενες προς τον Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στο TikTok αλλά και σε άλλες πλατφόρμες.
Τι σχέση έχει ο Guardian με την υπόθεση;
Την Τετάρτη ο Guardian αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το πλήρες κείμενο της επιστολής του Οσάμα μπιν Λάντεν, που είχε δημοσιεύσει το 2002. Η βρετανική εφημερίδα αντικατέστησε το κείμενο με μία ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι το κείμενο «μοιράστηκε εκτεταμένα στα social media», αλλά αποσπασματικά. Αφαιρώντας την επιστολή από την ιστοσελίδα του, ο Guardian πυροδότησε το ενδιαφέρον του κόσμου και συνέβαλε στο να γίνει- ακόμη περισσότερο- viral, σχολιάζει το Politico.
Ποιες είναι οι επίσημες αντιδράσεις;
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε πως «κανένας δεν θα έπρεπε ποτέ να προσβάλει τις οικογένειες των 2.977 Αμερικανών που ακόμη πενθούν τους αγαπημένους τους», μέσω των «άθλιων» γραφομένων του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο που αυξάνεται η αντισημιτική βία στον κόσμο και μόλις αφότου οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, στο όνομα των ίδιων θεωριών συνωμοσίας», συμπλήρωσε. Πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν το TikTok ότι διαδίδει αντιαμερικανική προπαγάνδα και ζήτησαν να μπλοκαριστεί.