«Συγχώρεση από τον Κύριο» ζήτησε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διέπραξαν στην Ιρλανδία καθολικοί ιερείς, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.
«Ικετεύω τη συγγνώμη του Κυρίου για αυτά τα αμαρτήματα, για το σκάνδαλο και για την προδοσία που αισθάνθηκαν τόσοι άνθρωποι στην οικογένεια του Θεού», δήλωσε ο ποντίφικας με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Νοκ ("Κροκ Γουίντε" στα ιρλανδικά), έναν προσκυνηματικό τόπο αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία, που απέχει 180 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο.
Μετά το 2002 αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στην Ιρλανδία. Η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας κατηγορείται ότι κάλυπτε επί χρόνια εκατοντάδες κληρικούς. Πολλές έρευνες αποκάλυψαν επίσης ότι παιδιά που γεννιούνταν εκτός γάμου δίνονταν παράνομα για υιοθεσία από το κράτος, με τη συνεργασία και της Εκκλησίας.
Το εύρος αυτών των σκανδάλων εξηγεί εν μέρει τη μείωση της επιρροής της Εκκλησίας στην ιρλανδική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
«Κανείς από εμάς δεν γίνεται να μην συγκινηθεί από τις ιστορίες των νέων ανθρώπων που κακοποιήθηκαν, που τους έκλεψαν την αθωότητά τους και τους εγκατέλειψαν σημαδεμένους από οδυνηρές αναμνήσεις», συνέχισε ο πάπας απευθυνόμενος σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στο Νοκ.
«Αυτή η ανοιχτή πληγή μας αναγκάζει να είμαστε αταλάντευτοι και αποφασιστικοί στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Εκλιπαρώ για συγχώρεση για αυτά τα αμαρτήματα και για το σκάνδαλο και την προδοσία που αισθάνθηκαν τόσοι πολλοί στην οικογένεια του Κυρίου», υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος από τους πιστούς.
Την περασμένη εβδομάδα ο πάπας με επιστολή του που απευθυνόταν σε όλους τους Καθολικούς, ζητούσε τη βοήθεια όλων για να ξεριζωθεί αυτή η "κουλτούρα του θανάτου" και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει πλέον συγκάλυψη.
Ορισμένοι από τους πιστούς που πήγαν σήμερα στο Νοκ –όπου το 1879 ντόπιοι είπαν ότι βίωσαν ένα θαύμα, ότι εμφανίστηκε μπροστά τους η Παρθένος – είπαν ότι θα πρέπει να δοθεί στον ποντίφικα μια ευκαιρία για να καταπολεμήσει τα θέματα αυτά που κλονίζουν τα τελευταία χρόνια την Εκκλησία.
«Ο κόσμος πρέπει να του δώσει μια ευκαιρία, προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί», είπε χαρακτηριστικά η Κάρμελ Λέιν που ταξίδεψε στο Νοκ από το Λόνγκφορντ για να παρακολουθήσει τη Λειτουργία.
Άλλοι, όπως εκείνοι που συμμετείχαν σε κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Δουβλίνο το Σάββατο, δεν έχουν πειστεί. "Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να έρθει και να περιμένει ότι εμείς θα πληρώσουμε για την επίσκεψή του, όταν σήμερα στην Ιρλανδία υπάρχουν άνθρωποι τόσο κατεστραμμένοι, που χρειάζονται τόση βοήθεια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω όλης αυτής της κακοποίησης. Δεν θα έπρεπε να έρθει", είπε η 30χρονη Λίζα ενώ περίμενε, μαζί με άλλους διαδηλωτές, να περάσει από μπροστά της το παπικό όχημα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP