Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει αποφασισμένος και έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ, ακόμα και αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι που θα μοιάζει με την κρίση των πυραύλων του 1962.
Τότε η Σοβιετική Ένωση είχε αντιδράσει στην ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών συστημάτων στην Τουρκία, στέλνοντας με τη σειρά της πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.
Το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός θεωρείται από τους εδικούς ως η στιγμή που ο «ψυχρός» πόλεμος ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να εξελιχθεί σε «θερμό».
Μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ χθες το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η χώρα του θα μπορούσε να στείλει υπερηχητικούς πυραύλους πάνω σε πλοία και υποβρύχια, τα οποία θα καραδοκούν κοντά στα αμερικανικά χωρικά ύδατα σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον τοποθετήσει πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
«Μιλάμε για μεταφορά μέσω θαλάσσης. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς των πυραύλων μας μπορούμε να τους έχουμε σε ουδέτερα νερά. Επιπλέον, μιας και δεν θα είναι ακίνητοι, θα μετακινούνται, θα πρέπει να τους βρούνε», είπε ο Πούτιν με βάση ένα κείμενο πρακτικών από το Κρεμλίνο. «Θα το καταλάβατε. Μαχ 9 (η ταχύτητα των πυραύλων) και πάνω από 1000 χιλιόμετρα (βεληνεκές)».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια της προειδοποίησης του Πούτιν πως η Ρωσία μπορεί να «ισοφαρίσει» κάθε ενέργεια των ΗΠΑ που θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα κοντά στη Ρωσία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τα προηγούμενα σχόλια του Ρώσου προέδρου, λέγοντας πως πρόκειται για προπαγάνδα που σαν στόχο έχει να αποσπάσει την προσοχή από παραβιάσεις της Ρωσίας όσον αφορά τη συνθήκη INF, η οποία αφορά τα πυρηνικά όπλα ενδιάμεσου βεληνεκούς.
«Η ένταση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν έχει λόγο να φτάσει στο επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων της δεκαετίας του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιθυμούν κάτι τέτοιο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατέληξε: «Αν κάποιος το θέλει, καλοδεχούμενος, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω σήμερα τι θα σημαίνει».
σχόλια