Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προήγαγε τον Ραμζάν Καντίροφ σε αντιστράτηγο για τον ρόλο του στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Τσετσένος ηγέτης χρησιμοποιεί τη δράση του στην Ουκρανία για να επιδείξει την πίστη του στη Μόσχα.
Αυτή την εβδομάδα ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι ένας βασικός σύμμαχος, που συνδέεται με τη δολοφονία του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης το 2015, Μπόρις Νεμτσόφ, τραυματίστηκε σε μάχες στην πολιορκημένη Μαριούπολη.
Ο Καντίροφ επισκέφτηκε τον Ρουσλάν Γκερεμέεφ στο νοσοκομείο και φωτογραφήθηκαν μαζί. Σε προηγούμενα βίντεο που ανάρτησε ο Καντίροφ, αποκαλούσε τον Γκερεμέεφ «αγαπητό αδερφό» και ανέφερε ότι ήταν στην πρώτη γραμμή στη Μαριούπολη.
Η οικογένεια του Νεμτσόφ επέμενε εδώ και καιρό ότι ο Γκερεμέεφ ήταν ο εγκέφαλος του σχεδίου δολοφονίας του. Πέντε Τσετσένοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία το 2017, αλλά συγγενείς του Νεμτσόφ κατήγγειλαν ότι η δίκη ήταν συγκάλυψη, που απέτυχε να φέρει στη δικαιοσύνη εκείνους, που βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία.
Οι ανακριτές είπαν στη δίκη του 2017 ότι επισκέφτηκαν την ιδιοκτησία του Γκερεμέεφ στην Τσετσενία αλλά «κανείς δεν άνοιξε την πόρτα». Κατονόμασαν επίσης τον οδηγό του, Ρουσλάν Μουκουντίροφ, ως εγκέφαλο της δολοφονίας και είπαν ότι πρόσφερε στους υπόπτους εκατομμύρια ρούβλια για τη δολοφονία.
Ο Μουκουντίροφ τράπηκε σε φυγή και οι ανακριτές είπαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του. Ο Γκερεμέεφ, ο οποίος είναι συγγενής δύο Ρώσων βουλευτών, υπηρέτησε στην ίδια παραστρατιωτική μονάδα ασφαλείας με τον Ζαούρ Νταντάεφ, έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό που καταδικάστηκε για τον πυροβολισμό του Νεμτσόφ.
Η μονάδα έχει στενούς δεσμούς με τον Καντίροφ, αν και ποτέ δεν συνδέθηκε άμεσα με τη δολοφονία. Η εμφάνιση του Γκερεμέεφ στην πρώτη γραμμή στη Μαριούπολη είναι μια επίδειξη της δύναμης του Καντίροφ και της προφανούς ικανότητας των συμμάχων του να αψηφούν τη ρωσική νομοθεσία.
Ωστόσο, τα διάφορα βίντεο που κοινοποιούνται από τον Καντίροφ δεν κινηματογραφούνται στην πρώτη γραμμή, υποδηλώνοντας ότι οι Τσετσένοι μπορεί να έχουν έναν ρόλο και μεγάλη ευθύνη τόσο για την προπαγάνδα όσο και την ίδια τη μάχη.
Η παρουσία των ανδρών του Καντίροφ, που έχουν τη φήμη ακραίας βαρβαρότητας, πιθανότατα στοχεύει τόσο στη διάδοση του φόβου όσο και στην ενίσχυση των στρατευμάτων.
Μπορούν επίσης να αναλάβουν άλλα καθήκοντα, όπως η περιπολία πίσω από τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και η δολοφονία λιποτακτών. Σε άλλους έχουν ανατεθεί οι ανακρίσεις πολιτών στην πόλη - μια ζοφερή ειδικότητα των οπαδών του Καντίροφ, οι οποίοι έχουν ιστορικό βασανιστηρίων και κακοποίησης.
Ένας ανώτερος διοικητής από μια από τις ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, είπε σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη ότι οι Τσετσένοι δεν αναμενόταν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.
Αντίθετα, έφτασαν αρχικά για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» σε εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία γύρω από τη Μαριούπολη. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τον Καντίροφ για τα σχόλια που υπονόμευαν τη στρατιωτική ικανότητά του.
Για τον ίδιο τον Καντίροφ, ανεξάρτητα από τον ρόλο που ανέλαβαν τα στρατεύματά του, ο πόλεμος έδωσε την ευκαιρία να επιδείξει τη δέσμευσή του στον Πούτιν, τον άνθρωπο στον οποίο βασίζεται η δική του αιματοβαμμένη εξουσία. Αυτό το έκανε στέλνοντας στρατεύματα.
Για το σκοπό αυτό, προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινωνία της Τσετσενίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης σε συλλόγους πολεμικών τεχνών ενώ πρόσφατα άνοιξε τις πύλες των φυλακών της προκειμένου και εκεί να στρατολογήσει κόσμο.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην προσπάθειά του να ενισχύσει το προφίλ του ως αδίστακτος μαχητής, με τους άνδρες του να τονίζουν την πίστη τους σε αυτόν και όχι στο ρωσικό κράτος.
Αυτή την εβδομάδα κατήγγειλε τις ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμη και όταν η Ρωσία υποσχέθηκε να μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», ανέφερε ο Καντίροφ σε δήλωσή του.
Με πληροφορίες του Guardian