Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του

Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά και την παραίτηση της δεύτερης διεκδικήτριας της ηγεσίας των Τόρις, Πένυ Μόρντοντ.

Ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Η απογευματινή ομιλία του στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ύστερα από την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία, 44 μέρες μετά την ανάληψή της ηγεσίας.

Η Τρας ήταν η πλέον βραχύβια ηγέτης και αποχώρησε, παραδεχόμενη πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσον αφορά στην οικονομία. 

Η Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 100 ψήφους από τους Τόρις για να οδηγήσει τη διαδικασία σε ψηφοφορία και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κούρσα. Σύμφωνα με τους Times, κατάφερε να μαζέψει 96, μέχρι τις 16:00, όταν και έληγε ο χρόνος της. Άλλες πηγές αναφέρουν πως είχε μόλις 90. Ο Σούνακ, από την άλλη, συγκέντρωσε περισσότερες από 190 ψήφους. 

Θα είναι ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της χώρας, ο πρώτος ινδικής καταγωγής και στα 42 του χρόνια ο νεότερος μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο τέως πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εμφανίστηκε ευτυχής που θα αναλάβει να καθοδηγήσει τη χώρα «σε δύσκολους καιρούς». 

Ο Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, γίνεται ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM
Επιχειρήσεις σε συναγερμό: Οι δασμοί Τραμπ οδηγούν σε μείωση καταναλωτικών δαπανών

Διεθνή / Επιχειρήσεις σε συναγερμό: Οι δασμοί Τραμπ οδηγούν σε μείωση καταναλωτικών δαπανών

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει πως οι πολιτικές του μπορεί να προκαλέσουν «βραχυπρόθεσμο πόνο», η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις εντάθηκε, καθώς απέφυγε να προβλέψει αν η πολιτική του θα οδηγήσει σε ύφεση
LIFO NEWSROOM