Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε υπήκοος της ΕΕ, χάρη σε πορτογαλικό διαβατήριο

Roman Abramovich gains EU citizenship via Portuguese passport Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε υπήκοος της ΕΕ, καθώς απέκτησε πορτογαλικό διαβατήριο νωρίτερα φέτος. 

Η αιφνιδιαστική εξέλιξη επιβεβαιώθηκε το Σάββατο από εκπρόσωπο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Σύμφωνα με έγγραφα του πορτογαλικού υπουργείου Δικαιοσύνης, απέκτησε υπηκοότητα στις 30 Απριλίου. 

Ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε πορτογαλικό νόμο που επιτρέπει την πολιτογράφηση σε απόγονους Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο τον 15ο αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας Publico. 

Το 2018 ο Ρώσος ολιγάρχης επέλεξε να μην προχωρήσει με την αίτηση για βρετανική βίζα, μετά τη διπλωματική ένταση που υπήρξε μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, έπειτα από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλισμπουρι. Παράλληλα, έγιναν αλλαγές που έκανε πιο δύσκολη την απόκτηση βρετανικής βίζας για τους ισχυρούς Ρώσους. 

Το διαβατήριο χώρας της ΕΕ που κατέχει πλέον σημαίνει ότι πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια αν επιλέξει να μείνει και να εργαστεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τους μετά Brexit κανονισμούς. Όμως, στα τέλη του 2018 είχε αποκτήσει ισραηλινό διαβατήριο, με το οποίο μπορούσε να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βρετανία χωρίς να χρειάζεται βίζα. 

Χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι έχουν αποκτήσει πορτογαλική υπηκοότητα μετά την υιοθέτηση του σχετικού νόμου το 2015. Η γενεαλογία των αιτούντων ελέγχεται από ειδικούς, που αναζητούν αποδείξεις ενδιαφέροντος για τη σεφαραδίτικη κουλτούρα. Ο Αμπράμοβιτς εκτιμάται ότι έκανε δωρεές σε πρότζεκτ που τιμούν την κληρονομιά των Σεφαραδιτών Εβραίων της Πορτογαλίας, στο Αμβούργο. 

Εκτιμάται ότι 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία όταν το 1492 η βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης και ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Αραγονίας διέταξαν τόσο αυτούς όσο και τους Μουσουλμάνους είτε να ασπαστούν τον καθολικισμό είτε να φύγουν. Δεκάδες χιλιάδες διέφυγαν στην Πορτογαλία, όπου όμως διώχθηκαν ή απελάθηκαν το 1946. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ