Μια τηλεοπτική ιστορική σειρά που χαρακτήριζε «φαύλους» τους χαρακτήρες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Τουρκικής Ανεξαρτησίας (1918-1923) έχει ενοχλήσει την ελληνική κοινότητα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί επίσημα στο παρατηρητήριο των μέσων ενημέρωσης της χώρας.
Η σειρά "Ustura Κεμάλ" , η οποία μάλιστα κόπηκε απ' τον αέρα λόγω μικρής τηλεθέασης, εμφάνιζε τους ελληνικούς χαρακτήρες, σαν πόρνες, προδότες και συνεργάτες των ξένων, ενώ ζούσαν με τούρκικους χαρακτήρες στην ίδια γειτονιά.
«Αυτή η σειρά μας λύπησε τρομερά. Η ελληνική κοινότητα δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί στην τουρκική κοινότητα. Βλέπουμε τον εαυτό μας ως φύλακες που φέρουν το βάρος της ιστορίας. Δεν κάνουμε ούτε εθνική ούτε διεθνή πολιτική ως άτομα, αλλά η ύπαρξή μας, ενόχλησε ορισμένους κύκλους», δήλωσε ο Λάκης Βίγκας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου υποστήριξης των Ελληνικών Ιδρυμάτων και το πρόσωπο που είναι σήμερα υπεύθυνο για τα μειονοτικά ιδρύματα στην Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στη Hürriyet Daily News στις 4 Ιανουαρίου.
Ο Βίγκας πρόσθεσε ότι στην γραπτή δήλωσή τους, αναφέρεται η τηλεοπτική σειρά «Ustura Κεμάλ» ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα διάκρισης προς την κοινότητα. «Ορισμένοι χαρακτήρες που απεικονίζονται στην σειρα, έχουν οδηγήσει σε δυσφορία τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Τουρκία ως πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι οι αρνητικοί χαρακτήρες όπως πόρνες, προδότες και συνεργάτες των ξένων, παρουσιάζονται ως Έλληνες.».
Ο πρωταγωνιστής της σειράς, Oktay Kaynarca, που υποδύεται τον Ustura Κemal, αμέσως αντέδρασε στις δηλώσεις της ελληνικής κοινότητας, λέγοντας ότι το σενάριο δεν είχε ρατσιστικά κίνητρα και οι επικρίσεις που δέχεται, δεν είναι δίκαιες:
«Υπήρχαν πατριώτες Έλληνες Μικρασιάτες και Τούρκοι, που πολεμούσαν μαζί ενάντια στους κοινούς εχθρούς και υπήρχαν και Έλληνες και Τούρκοι, που πρόδιδαν στην σειρά, αλλά τους αγνόησαν. Υποθέτω ότι, στις μέρες μας τα εθνικά ξεσπάσματα είναι της μόδας και έχουν γίνει το κέντρο της προσοχής, λόγω της πολιτικής δομής της χώρας μας», δήλωσε χτες ο Kaynarca στην καθημερινή εφημερίδα Aksam.
Η καταγγελία ανέφερε ακόμη ότι ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι περιπτώσεις κλοπής, πορνείας και ανθρωποκτονίας υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες, καθ’ όλη την διάρκεια της Ιστορίας και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι τέτοια ελαττώματα είναι γνώρισμα μιας συγκεκριμένης εθνικότητας ή κοινωνίας.
Ο Βίγκας, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στην δεκαετία του 1960 ή ακόμη και του 1990, δεδομένου ότι οι Έλληνες της Ανατολίας έχουν τώρα την ευκαιρία να εκφράσουν δημόσια τις ανησυχίες τους.
«Ο σεναριογράφος μάς έβλαψε ακούσια και οι προσπάθειές μας γίνονται για να ευαισθητοποιήσουμε και να προλάβουμε, την επανάληψη παρόμοιων γεγονότων. Προσπαθούσαμε να κρύβουμε την ταυτότητα μας στο παρελθόν, αλλά τώρα, σε μια εποχή όπου οι συνθήκες έχουν αρχίσει να αλλάζουν, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας. Δέκα ή δεκαπέντε χρόνια πριν, δεν θα ήμασταν σε θέση να αναλάβουμε μια τέτοια δράση. Είχαμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι κανείς δεν θα τείνει ευήκοον ους. Τώρα, είμαστε σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια διαδικασία ενσυναίσθησης. Όλα τα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να απέχουν από τέτοιες απεχθείς και γεμάτες διακρίσεις, εκφράσεις», δήλωσε.
Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, έλληνας δημοσιογράφος από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα Daily News ότι δεν υπάρχει καμία συστηματική διάκριση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, αλλά ότι η τηλεοπτική σειρά είχε δημιουργήσει μια επιβλαβή ατμόσφαιρα.
σχόλια