Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, το απόγευμα, ότι υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαλλάσσει όλους τους πολιτικούς της χώρας από κατηγορίες, δικαστικές έρευνες και διώξεις εις βάρος τους που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι σκοπός της απόφασής του είναι να επέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση έχει άμεση ισχύ.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης , ενώ το κυβερνών κόμμα «VMRO-DPMNE» του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο κ.Ιβάνοφ, ανέφερε ότι διαφωνεί με αυτήν.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ σημείωσε ότι ο κ.Ιβάνοφ, με την σημερινή του απόφαση «διέπραξε πραξικόπημα» και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.
Ο κ.Ζάεβ σημείωσε ότι ο κ.Ιβάνοφ «επιχειρεί να διαγράψει τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι» και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Από την μεριά του, το «VMRO-DPMNE» του πρώην πρωθυπουργού της χώρας σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Ιβάνοφ εγείρει ερωτηματικά, καθώς παρεμποδίζει όλες τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη χώρα.
Το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι έχει υποστηρίξει ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση στη χώρα είναι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί δίωξη από τις δικαστικές αρχές για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ αναμένεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα στη χώρα, ενόψει και των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου.
Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις με το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για νοθεία, τηλεφωνικές υποκλοπές χιλιάδων πολιτών και εκτεταμένη διαφθορά.
Από την μεριά του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί για εκβιαστικές μεθόδους και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.
σχόλια