Μετά την έκθεση Σίλκοτ που ήταν καταπέλτης για το ρόλο του στο Ιράκ ο Τόνι Μπλέρ, εμφανίστηκε απολογητικός στην δήλωση του για το θέμα, εκφράζοντας τη λύπη του, την θλίψη του και ζητώντας συγγνώμη.
Με τη φωνή να σπάει από συγκίνηση, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι αποδέχεται την «πλήρη ευθύνη, χωρίς εξαίρεση και χωρίς δικαιολογία". " Δεν θα υπάρξει μέρα στη ζωή μου που δεν θα σκεφτώ τι συνέβη", προσθεσε, ζητώντας συγγνώμη αλλά επιμένοντας ταυτόχρονα ότι η απόφαση για πόλεμο δεν ήταν λάθος.
"Please stop saying I was lying" says Tony #Blair talking about the invasion of #Iraq #Chilcot https://t.co/ceMhS0hPoo
— Sky News (@SkyNews) July 6, 2016
"Αναγνωρίζω τα λάθη και να αποδέχομαι την ευθύνη, αλλά αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνουμε είναι να πούμε ότι πήραμε λάθος απόφαση", είπε. Όπως τόνισε, «ο Σαντάμ έπρεπε να ανατραπεί για να είναι σίγουρο ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.»
Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να κοιτάξει τις οικογένειες των βρετανών στρατιωτών στα μάτια και να τους διαβεβαιώσει ότι δεν παραπλάνησε τη χώρα.
Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπήρχε «καμία μυστική δέσμευση για πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «η έκθεση καθιστά σαφές πώς δεν υπήρχαν ψέματα και το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο δεν είχαν παραπλανηθεί".
«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.
«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.
Ο Τόνι Μπλερ απέρριψε εντούτοις το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα.
Tony Blair: "If we'd withdrawn threat of action in 2003, it would have been almost impossible" to take action later https://t.co/UFzBBAFPvF
— Sky News (@SkyNews) July 6, 2016
σχόλια