Το Ιράν είναι μια χώρα που ταιριάζει ενδυματολογικά στον Αλέξη Τσίπρα, αφού κανείς δεν φορά γραβάτα και οι περισσότεροι αρκούνται σε ένα σακάκι και το ανοιγμένο πρώτο κουμπί στο πουκάμισο, όπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Γιατί όμως κανένας σε αυτή τη χώρα δεν φορά γραβάτα; Το BBC αναρωτήθηκε για το θέμα, όταν οι Αμερικανοί ναύτες που είχαν αιχμαλωτιστεί πριν από λίγο καιρό από τους ιρανούς, μόλις απελευθερώθηκαν εμφανίστηκαν με κοστούμι αλλά χωρίς γραβάτα.
Η απάντηση κρύβεται σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, στην επανάσταση του 1979, όταν οι μουλάδες που επικράτησαν απαγόρευσαν τη γραβάτα ως αντι-ισλαμική, παρακμιακή, σύμβολο των σταυροφόρων και «όπλο» για τη διάδοση του δυτικού πολιτισμού, κάτι που τηρείται ακόμη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ Σαγίντ.
Οι ιρανοί πρέπει να φοράνε τα «πρότυπα ισλαμικά ενδύματα» που σχεδιάζονται στη χώρα και αποτελούν μια αντανάκλαση στα ρούχα, της κατάργησης των εθνοτικών και ταξικών διακρίσεων.
Οι γραβάτες είναι «άκρως πολιτικοποιημένα ρούχα" στο Ιράν, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Frances Harrison.
Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι στο Ιράν δεν φορούν γραβάτες. Η συνηθισμένη ενδυμασία τους αποτελείται από κοστούμι ή παντελόνι και πουκάμισα με μακριά μανίκια με κολάρα, όπως ο Αχμαντινετζάντ που αποτελεί πρότυπο.
Μπορούν πάντως να φορούν γραβάτα οι δυτικοί που επισκέπτονται το Ιράν. "Κανείς δεν έχει πει ποτέ τίποτα σε μένα γι 'αυτό. Οι ιρανοί καταλαβαίνουν ότι τη φοράω στη δουλειά και είναι ένα σημάδι σεβασμού", δηλώνει στο BBC ένα δυτικός εργαζόμενος στη χώρα.
"Το κοστούμι και το ανοιχτό στο λαιμό πουκάμισο που φορέθηκε πολύ από τον Αχμαντινετζάντ θέλει να τονίσει τη διαφάνεια και την προσήνεια", λέει ο ίδιος.