Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σε συζητήσεις, επισημαίνοντας πως το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει σε σχετικά αιτήματα μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, πριν από πέντε μήνες.
Η τελευταία φορά που μίλησαν ήταν πριν από έναν χρόνο, ενημέρωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας στη South China Morning Post. Από την εισβολή και ύστερα, η ουκρανική πλευρά έχει απευθύνει «αιτήματα για συνομιλίες» με τον Σι, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
Ένας τέτοιος διάλογος «θα βοηθούσε» επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αρνήθηκε να καταδικάσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ κήρυξε μία «άνευ όρων» φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εβδομάδες πριν από την εισβολή, καθιστώντας οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Ζελένσκι άβολη.
Σι και Πούτιν έχουν μιλήσει και μετά την αρχή του πολέμου, χωρίς να αλλάξει κάτι στη μεταξύ τους σχέση.
Ο διάλογος μεταξύ Πεκίνου και Κιέβου περιορίζεται σε διπλωματικές ανταλλαγές χαμηλότερου επιπέδου, όπως αυτές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, και του Ουκρανού ομολόγου του.
Και ενώ το Πεκίνο δηλώνει πως σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ψήφισε κατά ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, το οποίο καλούσε τη Μόσχα να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις για την απομόνωση της Ρωσίας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ως «υπαίτια» για τη σύγκρουση στη χώρα γιατί ενθάρρυνε την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι, ωστόσο, θεωρεί πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για την Κίνα να παίξει θετικό ρόλο όσον αφορά στο τέλος του πολέμου.
«Η Κίνα, ως μεγάλη και ισχυρή χώρα, θα μπορούσε να προσέλθει και να βάλει, κατά κάποιο τρόπο, τη Ρωσία σε συγκεκριμένη θέση» είπε, συμπληρώνοντας πως οι συμπατριώτες του μοιράζονται κοινές αξίες με τους Κινέζους.
«Όλοι αγαπάνε τα παιδιά τους» δήλωσε. «Όλοι θέλουν να ζουν εν ειρήνη».
Με πληροφορίες από Bloomberg