Ο Ζελένκσι καλεί τον Σι Τζινπίνγκ σε διάλογο: «Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στο τέλος του πολέμου»

Ο Ζελένκσι καλεί τον Σι Τζινπίνγκ σε διάλογο: «Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στο τέλος του πολέμου» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σε συζητήσεις, επισημαίνοντας πως το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει σε σχετικά αιτήματα μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, πριν από πέντε μήνες. 

Η τελευταία φορά που μίλησαν ήταν πριν από έναν χρόνο, ενημέρωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας στη South China Morning Post. Από την εισβολή και ύστερα, η ουκρανική πλευρά έχει απευθύνει «αιτήματα για συνομιλίες» με τον Σι, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. 

Ένας τέτοιος διάλογος «θα βοηθούσε» επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αρνήθηκε να καταδικάσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ κήρυξε μία «άνευ όρων» φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εβδομάδες πριν από την εισβολή, καθιστώντας οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Ζελένσκι άβολη. 

Σι και Πούτιν έχουν μιλήσει και μετά την αρχή του πολέμου, χωρίς να αλλάξει κάτι στη μεταξύ τους σχέση. 

Ο διάλογος μεταξύ Πεκίνου και Κιέβου περιορίζεται σε διπλωματικές ανταλλαγές χαμηλότερου επιπέδου, όπως αυτές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, και του Ουκρανού ομολόγου του.

Και ενώ το Πεκίνο δηλώνει πως σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ψήφισε κατά ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, το οποίο καλούσε τη Μόσχα να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις για την απομόνωση της Ρωσίας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ως «υπαίτια» για τη σύγκρουση στη χώρα γιατί ενθάρρυνε την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ. 

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, θεωρεί πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για την Κίνα να παίξει θετικό ρόλο όσον αφορά στο τέλος του πολέμου. 

«Η Κίνα, ως μεγάλη και ισχυρή χώρα, θα μπορούσε να προσέλθει και να βάλει, κατά κάποιο τρόπο, τη Ρωσία σε συγκεκριμένη θέση» είπε, συμπληρώνοντας πως οι συμπατριώτες του μοιράζονται κοινές αξίες με τους Κινέζους.

«Όλοι αγαπάνε τα παιδιά τους» δήλωσε. «Όλοι θέλουν να ζουν εν ειρήνη». 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM