Observer: Η ζωή στα «παγκόσμια χωριά» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Observer: Η ζωή στα «παγκόσμια χωριά» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

To 2017 μία ομάδα υψηλόβαθμων Αράβων μαχητών ταξίδεψε από τη Συρία στο Αφγανιστάν, για να εδραιώσει τις σχέσεις ανάμεσα σε πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους στις δύο χώρες. 

Έφτασαν σε ένα διεθνές χωριό, όπου οι οικογένειες των τζιχαντιστών περιελάμβαναν ένα ζευγάρι Γερμανών, Γάλλους, Ρώσους, Κινέζους Ουιγούρους και ανθρώπους από την κεντρική Ασία, σύμφωνα με μια σπάνια μαρτυρία από μία Ουζμπέκα, που ήταν μέλος της οργάνωσης και μίλησε στον Observer. 

Η γυναίκα πέρασε σχεδόν οχτώ χρόνια ως σύζυγος ενός μαχητή στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, υπό ένα δίκτυο διεθνών τζιχαντιστικών ομάδων, που ρίζωσαν στο ανατολικό και βόρειο Αφγανιστάν, αλλάζοντας ονόματα και συμμαχίες. Αυτή την περίοδο είναι γνωστές ως Ισλαμικό Κράτος του Xορασάν (ISKP). 

Πρόκειται για την οργάνωση πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, της τελευταίες ημέρες της αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων, που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 182 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, τραγικός απολογισμός που έκανε αυτή την επίθεση μία από τις πιο θανατηφόρες για τις ΗΠΑ στον 20ετή πόλεμο του Αφγανιστάν. 

Στρατολογήσεις και διεθνείς συνδέσεις 

Μιλώντας από το Ουζμπεκιστάν- επαναπατρίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνηση της χώρας της στο πλαίσιο προγράμματος κατά του εξτρεμισμού- η γυναίκα ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Όμως εκείνη και άλλοι με τους οποίους μίλησε ο Observer- ανάμεσά τους άτομο που στρατολογεί διαδικτυακά, αναζητώντας ακόμη ξένες νύφες για τους μαχητές- έδωσαν μια σπάνια εικόνα για τη μυστικοπαθή οργάνωση με τα χιλιάδες μέλη, που έχει καταφέρει να προσελκύει μια σταθερή «ροή» ξένων «νεοσύλλεκτων». 

Επίσης, έχει διατηρήσει τις συνδέσεις της με τρομοκρατικές οργανώσεις εκτός των συνόρων, με σκληραγωγημένους μαχητές που κινούνται από και προς εκεί, κάτι που αναδεικνύει τους επικίνδυνους τρόπους με τους οποίους διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν να εκπαιδευτούν και να διαμορφωθούν άλλα κινήματα, εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Κάποιοι από τους βετεράνους έχουν στο ενεργητικό τους δεκαετίες εμπειρίας μαχών, σε διεθνείς τζιχαντιστικές ομάδες. Βρίσκονται εκεί τόσο καιρό, που ένα παιδί που επαναπατρίστηκε με τους γονείς του στο Τατζικιστάν όταν ήταν 19 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε ανάμεσα σε τζιχαντιστές. 

Τα πρώτα χρόνια της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, μαχητές από το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, με εμπειρία από το Αφγανιστάν, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση, λένε πηγές από τζιχαντιστές και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της κεντρικής Ασίας. 

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μία φρικτή υπενθύμιση του τι είναι ικανή να κάνει η οργάνωση, όπως και ότι είναι αδίστακτη σε ό,τι αφορά τους αμάχους επισημαίνει ο Observer. Με τους Ταλιμπάν να έχουν πια τον έλεγχο του Αφγανιστάν, αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη πιθανή τρομοκρατική απειλή εντός των συνόρων. 

Οι συνεντεύξεις με πρώην νύφες του ISKP αναδεικνύουν τους διεθνείς στόχους της οργάνωσης και το διεθνές δίκτυο που τη συνδέει με άλλες ομάδες τζιχαντιστών για έμπνευση, στρατολογήσεις και τεχνική βοήθεια. 

Τα χρόνια σκληρών μαχών με τους Ταλιμπάν έχουν μειώσει την οργάνωση σε κάτω από 2.000 μέλη, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές από το Πακιστάν, που παρακολουθούν τα διασυνοριακά δίκτυα. Σε μηνύματα που είδε ο Observer, η γυναίκα που κάνει στρατολογήσεις, προσπαθώντας να πείσει μία δυτική να παντρευτεί έναν μαχητή, παραδέχθηκε ότι η οργάνωση είχε χάσει τα περισσότερα από τα προπύργιά της πριν από μερικούς μήνες. 

Η στρατολόγηση συνεχίζεται, παρά την εξασθένηση της οργάνωσης και άλλες δυνάμεις στην περιοχή είναι λιγότερο βέβαιες από το Πακιστάν για το κατά πόσο έχουν μειωθεί τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Τον Ιούλιο, το Τατζικιστάν επαναπάτρισε περίπου 200 μαχητές και 80 γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν σε αφγανικές φυλακές έπειτα από την παράδοσή τους στις κυβερνητικές δυνάμεις. Όμως, η χώρα εκτιμά ότι ακόμη πάνω από 1.300 άνδρες από το Τατζικιστάν μάχονται ως μέλη ομάδων, στο βόρειο Αφγανιστάν. 

Αν η προσοχή των Ταλιμπάν αποσπαστεί, από τις προσπάθειες για να κυβερνήσουν τη χώρα, η οργάνωση μπορεί να βρει χώρο να ανασυγκροτηθεί. Ιδιαίτερα αν μεγάλες επιθέσεις διατηρήσουν ένα διεθνές προφίλ, βοηθώντας στις στρατολογήσεις. Ήδη, το Ισλαμικό Κράτος έχει διατυπώσει απειλές εναντίον των Ταλιμπάν και διεθνών στόχων. 

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Τατζικιστάν φοβούνται ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να κάνει μία συμφωνία με τους Ταλιμπάν, επιτρέποντάς τους να κυριαρχήσουν στα βόρεια σύνορα και να έχουν πρόσβαση στο Τατζικιστάν. Ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση των πυρήνων εντός της χώρας, με μηνύματα όπως «προετοιμαστείτε, ερχόμαστε». 

«Τις εκτέλεσαν στο κέντρο του χωριού»

Γυναίκες που απέδρασαν από το Ισλαμικό Κράτος περιγράφουν ένα μυστικοπαθές, με προβλήματα ρευστότητας, δίκτυο, που παρόλα αυτά κατάφερε να προσελκύσει μια σταθερή ροή στρατολογημένων από το εξωτερικό και είναι έτοιμο για μια μακρά και δύσκολη περίοδο ανασυγκρότησης, καθώς αναζητά τρόπους να συνυπάρξει με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οι διεθνείς πυρήνες απλώνονται σε όλη τη χώρα, ακόμη και μακριά από τα ανατολικά σύνορα, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης. 

Μία άλλη γυναίκα που επαναπατρίστηκε στο Ουζμπεκιστάν το 2019, ζούσε στη βόρεια επαρχία Τζουαουτζάν, σε μια κοινότητα με μαχητές και γυναίκες από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και Ουιγούρους στην Κίνα, προτού περάσει έξι μήνες σε φυλακή των Ταλιμπάν. 

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζονται ως νέα μέλη υψηλού κύρους, σε μια ιεραρχία με διαφορετικό επίπεδο ζωής για την κάθε ομάδα. «Πολλοί άνθρωποι έθεταν το ερώτημα γιατί, ενώ κάνουμε το ίδιο, έχουμε διαφορετικούς μισθούς. Οι αρχές πάντα τους φίμωναν», δήλωσε η γυναίκα. Την εποχή της στρατολόγησης από το Ισλαμικό Κράτος, τους έδιναν επιδόματα: 40 δολάρια τον μήνα και άλλα 20 δολάρια για κάθε παιδί. Όμως, δεν είχαν σχεδόν κανένα τρόπο να τα ξοδέψουν, καθώς δεν υπήρχαν μαγαζιά στο μικρό χωριό όπου ζούσαν. 

Τους ήταν εύκολο να μπουν στη χώρα, επειδή πολλοί Αφγανοί από αγροτικές περιοχές δεν έχουν έγγραφα, ενώ υπάρχει διαδρομή που ακολουθούν διακινητές, μέσω του Ιράν. «Πας εκεί, λες ότι είσαι Αφγανός, καταγράφουν το όνομά σου και περνάς», δήλωσε η γυναίκα. 

Η φυγή είναι πιο περίπλοκη. Σε κάποιο σημείο εκείνη και ο σύζυγός της σκέφτονταν να το σκάσουν, αλλά κάποιος άκουσε το σχέδιό τους και τους προειδοποίησαν ότι η τιμωρία τους θα είναι αυστηρή. «Πυροβόλησαν δύο γυναίκες από το Τατζικιστάν, επειδή συζητούσαν να το σκάσουν. Έκαναν δημόσια εκτέλεση στο μέσο του χωριού», είπε η γυναίκα. «Τις πυροβόλησαν σε ένα ποτάμι και τις έσπρωξαν στο νερό. Όλες οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να το δουν αυτό», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Observer
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτοποιήθηκαν στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας: Σε κλίμα συγκίνησης οι οικογένειές τους

Διεθνή / Ταυτοποιήθηκαν νεκροί που είχαν χαθεί στον πόλεμο της Κορέας: Πρώτη φορά πήγαν στους τάφους τους οι οικογένειές τους

«Ούρλιαζα σαν τρελός για 20 λεπτά» δήλωσε ο γιος του λοχία Donald Northey, που είχε εγκαταλείψει την ελπίδα ότι θα μάθει πού βρίσκεται ο πατέρας του
LIFO NEWSROOM
«Ο Μάρκο Ρούμπιο θα διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του»

Διεθνή / «Ο Μάρκο Ρούμπιο θα διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του»

Σύμφωνα με τον ομογενή βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, ο Μάρκο Ρούμπιο θα αρνηθεί να επιτρέψει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400
LIFO NEWSROOM
Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM