Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης των τελευταίων πενήντα ετών, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καλώντας τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για την αποφυγή αυτής της καταστροφής.
Όπως τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απαιτείται η άμεση λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας για τους οικονομικά ευάλωτους καθώς η επαπειλούμενη παγκόσμια ύφεση μετά την πανδημία κορωνοϊού απειλεί να καταστήσει τη βασική τροφή μη προσβάσιμη στις ομάδες αυτές.
«Αν δεν ληφθεί άμεση δράση, είναι ολοένα και πιο σαφές πως επίκεται μια παγκόσμια επισιτιστική έκτακτη ανάγκη που ίσως έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενηλίκους. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες των προσπαθειών μας να ελέγξουμε την πανδημία κορωνοϊού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.
Παρότι η συγκομιδή των βασικών καλλιεργειών καθυστερεί και οι συνέπειες από τις απαγορεύσεις εξαγωγών και τις πολιτικές προστατευτισμού που οι ειδικοί φοβούνταν, έχουν εν πολλοίς αποφευχθεί, οι χειρότερες συνέπειες της πανδημίας και της επακόλουθης ύφεσης δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές.
«Ακόμη και σε χώρες με αφθονία στα προϊόντα διατροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων» προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πέσουν στην κατηγορία της ακραίας φτώχειας λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ίσως είναι χειρότερες, αφού η κακή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί χρόνια προβλήματα. Ήδη, ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως καταγράφει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του έως την ηλικία των πέντε ετών και εκφράζονται φόβοι πως εκατομμύρια άλλα ίσως έχουν την ίδια τύχη, αν τα ποσοστά φτώχειας εκτοξευθούν.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια