Οι Άραβες ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση των ΗΠΑ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι Άραβες ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση των ΗΠΑ για τα Υψίπεδα του Γκολάν Facebook Twitter
EPA
0

Οι ηγέτες των αραβικών κρατών καταδίκασαν σήμερα, από κοινού, την αμερικανική απόφαση για αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν.


Το ζήτημα κυριάρχησε στη σημερινή σύνοδο των Αράβων ηγετών στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, μαζί με αυτό των παλαιστινιακών αιτημάτων για ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Ανοίγοντας την ετήσια σύνοδο, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε ότι «απορρίπτει πλήρως» τα όποια μέτρα έχουν αντίκτυπο στην εθνική κυριαρχία της Συρίας για τα Υψίπεδα του Γκολάν.


Απευθυνόμενος στη σύνοδο επανέλαβε την θέση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του.


Στη σύνοδος μίλησε και ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος είπε ότι η σύνοδος θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα για τη σημασία της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η περιφερειακή και η διεθνής σταθερότητα θα πρέπει να προκύψουν μέσα από «μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση που περιλαμβάνει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και οδηγεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ», είπε ο Εσέμπσι.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η όποια λύση στη συριακή κρίση θα πρέπει να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε επιβεβλημένη την λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και χαιρέτισε τις προσπάθειες προς μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στην Αλγερία, «που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες του αλγερινού λαού εγκαίρως».


Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε σήμερα ότι "δεν αποτελεί λύση" το να αγνοούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Μογκερίνι είπε επίσης απευθυνόμενη στη σύνοδο ότι η λύση των δύο κρατών για τη Μέση Ανατολή είναι «η μοναδική βιώσιμη και ρεαλιστική λύση (...) έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την οριστική εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών».


«Όποιο μελλοντικό σχέδιο θα πρέπει να αναγνωρίζει τις διεθνώς συμφωνηθείσες παραμέτρους, ανάμεσά τους και εκείνες πάνω στις γραμμές του 1967 με τις αμοιβαία συμφωνηθείσες ανταλλαγές και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών».


Για πρώτη φορά στη σύνοδο οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ βρέθηκαν στην ίδια διοργάνωση μετά το 2017, όταν το Ριάντ και οι σύμμαχοί του επέβαλαν πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ στην Ντόχα. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσεγγίζει το Ιράν, κάτι το οποίο αρνείται η Ντόχα.
Πάντως, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι αποχώρησε από τη σύνοδο και έφυγε από την Τυνησία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.


Ο εμίρης, ο οποίος είχε αφιχθεί νωρίτερα σήμερα στην Τύνιδα για να συμμετάσχει στη σύνοδο, έφυγε από την χώρα χωρίς να εκφωνήσει την ομιλία του, πρόσθεσε το πρακτορείο, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, το QNA, μετέδωσε ότι ο εμίρης αποχώρησε αφού παραβρέθηκε όμως στην έναρξη της συνόδου.

Οι ηγέτες του Σουδάν και της Αλγερίας δεν συμμετείχαν καθώς αμφότερες οι χώρες δοκιμάζονται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σώπασε, ανθρωπάκο»: Διαμάχη Μασκ και Ρούμπιο με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για το Starlink

Διεθνή / «Σώπασε, ανθρωπάκο»: Διαμάχη Μασκ και Ρούμπιο με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για το Starlink

Η Πολωνία πληρώνει για να χρησιμοποιεί το Κίεβο τις υπηρεσίες του Starlink του Έλον Μασκ, το οποίο εξασφαλίζει κρίσιμης σημασίας συνδεσιμότητα στην Ουκρανία και τις ένοπλες δυνάμεις της
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Η διαδήλωση αντιμετώπισε ισχυρούς αστυνομικούς περιορισμούς νωρίς το πρωί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Διεθνή / Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Καθώς οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός καθυστερούν, το Ισραήλ έχει χαράξει μια πορεία σταδιακής αύξησης της πίεσης προς τη Χαμάς μέχρι το σημείο μιας νέας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM