Oι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο Ισραήλ

Oι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο Ισραήλ Facebook Twitter
7

189.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ζουν σήμερα στο Ισραήλ. Το 1/3 όμως εξ αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά είναι τα στοιχεία που φανερώνουν τις δυσκολίες επιβίωσης όσων βίωσαν το Ολοκαύτωμα σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα για τη φροντίδα των Επιζήσαντων από το Ολοκαύτωμα στη χώρα του Ισραήλ.

Η έρευνα ρίχνει φως στην πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων,- με μέσο όρο ηλικίας τα 83 έτη ενώ το 13% είναι πάνω από 90 ετών- οι οποίοι τη δεκαετία του 1940 αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Ισραήλ ελπίζοντας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έπειτα από την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους τους.


Κανείς δεν γνωρίζει πως πραγματικά επιβιώνουν αυτοί οι ήρωες σύμφωνα με την έρευνα και αυτό αποδεικνύεται με σαφήνεια αφού οι περίπου 45.000 ζουν στα όρια της απόλυτης φτώχειας χωρίς πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη ή ακόμη και σε φαγητό.

Το 25% των ανθρώπων αυτών που ζουν στο Ισραήλ δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακά τους ενώ το 30% δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη για φαγητό και το 27% δεν διαθέτει θέρμανση.


Τα στοιχεία της έρευνας είναι ένας ακόμη λόγος για να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολα επιβιώνουν ακόμη και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν 70 χρόνια έπειτα από το Ολοκαύτωμα. Η ζωή, μάλλον, εξακολουθεί να είναι δύσκολη για αυτούς ενώ η οργάνωση στο Ισραήλ που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους παραχωρεί κάθε μήνα το ποσό των $800 σε ορισμένους επιζήσαντες ενώ εθελοντές αναλαμβάνουν να περάσουν χρόνο με όσους ζουν μόνοι. Το 2014, μάλιστα, 60.398 άνθρωποι στράφηκαν στην οργάνωση για χρηματική ενίσχυση. Σήμερα, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν κάθε χρόνο μια κατάθεση ύψους 2000-3000 σέκελ, που σε ευρώ μεταφράζεται περίπου από 409€ έως 705€.

Η έρευνα, ωστόσο, παρουσιάζει και τους φόβους τους σχετικά με το μέλλον τους αλλά και της κοινωνίας. Το 67% πιστεύει πως το μέλλον σχετικά με την οικονομική τους πορεία διαγράφεται αρκετά δυσοίωνο, ενώ το 47% ανησυχεί ότι μια τέτοια τραγωδία θα μπορούσε να ξανασυμβεί στο μέλλον. Το 46% θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα θα ξεχαστεί από τις επόμενες γενιές του Ισραήλ.
Στο σημείο αυτό, η έρευνα παρουσιάζει και τη γνώμη των Ισραηλινών για τους επιζήσαντες και το 80% εξ αυτών θεωρεί πως οι άνθρωποι αυτοί πέτυχαν να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη και πετυχημένη πορεία ζωής μετά τον πόλεμο. Αυτό αναδεικνύει και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με αυτούς.

Ωστόσο, η έρευνα κατέφυγε και στον παγκόσμιο πληθυσμό για να συλλέξει γνώμες σχετικά με το θέμα. Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 38% θεωρεί πως οι μισοί από τους επιζήσαντες βιώνουν τη φτώχεια. Βέβαια, υπάρχει και το 17% που πιστεύει πως αυτοί έχουν μια οικονομική άνεση και 8 στους 10 ερωτηθέντες νομίζουν ότι οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος κατόρθωσαν ή έστω αρκετοί από αυτούς να δημιουργήσουν μια άνετη ζωή στο Ισραήλ. Τέλος, το 74% θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αρκετή φροντίδα για αυτούς τους ανθρώπους.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ΕΙΔΙΚΑ οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος έχουνε περιέλθει σε τέτοια κατάσταση. Ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ νέοι όταν πήγαν στον Ισραήλ (έως και παιδιά), θα έπρεπε -θεωρητικά- να έιχαν καταφέρει να στρώσουν λίγο την ζωή τους, ή να καταφέρουν τέλος πάντων να εξασφαλίσουν μια κάποια σύνταξη. Αναρωτιέμαι και που πήγαν τα εκατομμύρια των αποζημιώσεων που πλήρωσαν οι Γερμανοί ως αποζημίωση (γιατί οι Εβραίοι -πολύ ορθώς κατ' εμέ- ΠΗΡΑΝ χρήματα) για τις θηριωδίες των Ναζί...
Εν τω μεταξύ αγαπητέ Λεόντιε, το περίεργο είναι ότι ακόμη και μέχρι τις ημέρες μας οι ΗΠΑ προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ, 70 χρόνια μετά την λήξη του Β΄ΠΠ...
Ας κοιτάξει η Ισραηλινή κυβέρνηση να βοηθήσει αυτούς τους μάρτυρες μίας φρίκης που μακάρι να ξαναζήσει ο κόσμος, κι ας περικόψει μερικά χρήματα από τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Εκτός κι όλες αυτές οι ιστορίες περί ολοκαυτώματος είναι απλά μία προπαγάνδα που τους βολεύει να θυμίζουν στον υπόλοιπο κόσμο, λες και είμαστε συνολικά υπεύθυνοι για αυτό.