Οι Ευρωπαίοι θεωρούν πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ως «αναγκαίο εταίρο» παρά ως σύμμαχο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), καταγράφοντας διαφοροποιήσεις στις απόψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες της ΕΕ καθώς και σε Ουκρανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί τη σχέση με τις ΗΠΑ περισσότερο ως μια συνεργασία αναγκαιότητας παρά ως ισχυρή διατλαντική συμμαχία.
Το 50% των ερωτηθέντων συμμερίζεται αυτή την άποψη, ενώ η πλειοψηφία όσων ερωτήθηκαν σε χώρες παραδοσιακά κοντά στις ΗΠΑ, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Πολωνία, φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα μιας σταθερής συμμαχίας.
«Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, ιδιαίτερα για χώρες με ισχυρό παρελθόν στη διατλαντική συνεργασία», επισημαίνει ο Pawel Zerka, αναλυτής του ECFR, τονίζοντας ότι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη διατλαντική συμμαχία, την οποία αντιμετωπίζει ως μια «συναλλακτική» σχέση, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
«Οι Ευρωπαίοι αποδέχονται πλέον αυτή τη νέα πραγματικότητα και προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πιο ρεαλιστική και πρακτική προσέγγιση απέναντι στις ΗΠΑ, αντί μιας ιδεαλιστικής», συμπληρώνει ο Zerka.
Διχασμένες οι απόψεις για τον Τραμπ
Η έρευνα αναδεικνύει και την αντίθεση απόψεων για τον Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Τραμπ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη, με το 49% των Ούγγρων και το 45% των Βούλγαρων και Ρουμάνων να πιστεύουν ότι η επανεκλογή του θα ήταν θετική για την παγκόσμια ειρήνη.
Αντίθετα, στις βόρειες και δυτικές χώρες της Ευρώπης, επικρατεί έντονη ανησυχία, με το 62% των Δανών και το 55% των Γερμανών να θεωρούν ότι η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα ήταν επιζήμια για την παγκόσμια σταθερότητα.
Πέρα από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η έρευνα κατέγραψε και σημαντικές διαφορές στις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τον ρόλο και τη βιωσιμότητα της ΕΕ.
- Οι «ευρω-αισιόδοξοι» (30% των ερωτηθέντων) πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι μια μεγάλη δύναμη και ότι η διάλυσή της δεν είναι πιθανή μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτή η άποψη είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε Εσθονία, Δανία, Ουκρανία, Ισπανία και Πορτογαλία.
- Οι «ευρω-απαισιόδοξοι» (22%) θεωρούν ότι η ΕΕ δεν αποτελεί ισχυρή δύναμη και είναι καταδικασμένη να διαλυθεί.
Ο Zerka σημειώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι αμφισβητούν κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι σε παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν μια στροφή στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη ρευστότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό γεμάτο αβεβαιότητες.
Με πληροφορίες από Euronews