Περισσότεροι από 19 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν το 2014 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών και το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Πιο επιρρεπής περιοχή του κόσμου στις φυσικές καταστροφές είναι η Ασία από όπου προέρχεται το 90% των προσφύγων. Αιτία οι τυφώνες στις Φιλιππίνες και οι πλημμύρες στην Ινδία.
Από το 2008, κατά μέσο όρο 26,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο από καταστροφές, ενώ επιστήμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν πως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα και σφοδρές βροχοπτώσεις.
Οι εμπειρογνώμονες εστιάζουν και στην κακή κατασκευή των σπιτιών που επιδεινώνει την κατάσταση και θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τονίζει ότι καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει την Αϊτή και την Κούβα, με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ενώ στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010 υπήρξαν 300 χιλιάδες θύματα και 60 χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές, στην Κούβα οι συνέπειες είναι πολύ μικρότερες από τις φυσικές καταστροφές.
«Η Κούβα είναι μια χώρα εξαιρετικά καλά προετοιμασμένη για καταστροφές όπως κυκλώνες... ό,τι και αν συμβεί. Διαθέτουν σύστημα καταφυγίων, ένα δημόσιο σύστημα ενημέρωσης. Όλοι ξέρουν τι να κάνουν όταν σημειωθεί μια καταστροφή», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πάντως η προσφυγική ροή λόγω φυσικών καταστροφών δεν περιορίζεται στις φτωχές χώρες. Στην Ιαπωνία υπάρχουν ακόμη 230 χιλ. εκτοπισμένοι από το σεισμό και το τσουνάμι το 2011 ενώ πάνω από 50.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ χρειάζονται μέχρι και σήμερα αρωγή ώστε να εξασφαλίσουν στέγη μετά τον τυφώνα Σάντι το 2012.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτοπισμένων παραμένουν στην πατρίδα τους, όμως μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο ντόπιων αρχών και κατοίκων λόγω του εντεινόμενου αρνητικού κλίματος για τους μετανάστες.
σχόλια