Οι Χούτι επιτέθηκαν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούτι επιτέθηκαν κατά ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα Facebook Twitter
0

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που ταξίδευε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση (U.S. Central Command) με ανάρτησή της στο Χ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επίθεση των Χούτι έγινε κάπου ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 17:20 το απόγευμα (ώρα Υεμένης) της Δευτέρας με στόχο το φορτηγό πλοίο Cyclades που έπλεε υπό σημαία Μάλτας. Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του».

Το ελληνοκτητο Cyclades, χωρητικότητας 60384 dwt, ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην εταιρεια Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του πλοίου δεν υπάρχουν Έλληνες.

Επίθεση σε τέσσερα πλοία λένε οι Χούτι

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, o εκπρόσωπος των Χούτι Γιάχια Σαρέα αναφέρθηκε στην «επιχείρηση».

Όπως είπε ο Σαρέα, οι Χούτι στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Orion σε επίθεση με drone στον Ινδικό Ωκεανό ως μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας τους κατά της διεθνούς ναυτιλίας σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Το MSC Orion με σημαία Πορτογαλίας έπλεε μεταξύ των λιμανιών στο Sines, στην Πορτογαλία και στη Salalah, στο Ομάν και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του είναι η Zodiac Maritime, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές του Ιράν στην περιοχή Χούτι, έβαλαν στο στόχαστρό τους, πέρα από τα δύο εμπορικά πλοία, και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους σε τηλεοπτική ομιλία νωρίς την Τρίτη.

Η επιχείρηση Ασπίδες κατέρριψε drone των Χούτι

Στις 29 Απριλίου 2024, το αντιτορπιλικό ITS VIRGINIO FASAN, παρέχοντας στενή προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα, απέκρουσε επιτυχώς πολλαπλές επιθέσεις, που προέρχονται από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη. Κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας προστασίας, το ITS FASAN κατέρριψε ένα UAV με το όπλο του 3 ιντσών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση: «Οι επιθέσεις που προέρχονται από ελεγχόμενα εδάφη των Χούθι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών υπονομεύοντας
ασφάλεια στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του με ασφάλεια προγραμματισμένος προορισμός του. Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική εντολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που στοχεύει επιθέσεις στη θάλασσα ή από τον αέρα. Οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι απαραίτητη, αναλογικό και περιορισμένο στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο».

Με πληροφορίες από X, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM