Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.
«Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk» στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε «για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούτι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, drones και πύραυλοι κρουζ».
Τα πρόσθετα πλήγματα ήταν πολύ μικρότερης έκτασης από της προηγούμενης νύχτας -που έπληξαν σχεδόν 30 τοποθεσίες- δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών ανέφεραν νωρίτερα ότι είχε πληγεί η αεροπορική βάση Αλ Νταϊλάμι στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Χούτι είχαν εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων σε αντίποινα για τα πλήγματα της νύχτας της Πέμπτης, αλλά δεν είχε πλήξει κάποιο σκάφος. «Όλα τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι» για τους Χούτι μετά τα χτυπήματα, δήλωσε το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, ενώ ο Hussein al-Ezzi, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ανταρτών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει «να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και η οποία, σύμφωνα με τους Χούτι, την Παρασκευή είχε ως στόχο 73 τοποθεσίες στην πρωτεύουσα Σαναά, γύρω από την πόλη-λιμάνι Χοντέιντα και τρεις άλλες περιοχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τις επιθέσεις, οι οποίες σηματοδότησαν μια σημαντική κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, αλλά οι ηγέτες της περιοχής τις καταδίκασαν για την αναζωπύρωση των εντάσεων σε ένα ήδη ασταθές κλίμα.
Ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που κρατούσε σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φώναζε «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Σαναά για να διαμαρτυρηθεί για τους δυτικούς βομβαρδισμούς, ενώ άλλες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον δύο άλλες μεγάλες πόλεις σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους Χούτι.
Αντάρτες Χούτι: Ο Μπάιντεν εκφράζει ανησυχία για τον αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε χθες ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν χθες καθώς αρκετά πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα άλλαξαν ρότα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεων των Χούτι στην Υεμένη.
Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα πλήγματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση» τους Χούτι και επανέλαβε ότι θα απαντήσει εφόσον «συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούτι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.
ΗΠΑ και Βρετανία υπερασπίστηκαν χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν εναντίον των Χούτι, εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
«Αυτά τα πλήγματα ήταν απαραίτητα και αναλογικά, όπως ακούσατε και από τη βρετανίδα ομόλογό μου. Ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος των ΗΠΑ στη νόμιμη άμυνα, όπως διατυπώνεται στο Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και πραγματοποιήθηκαν μόνο αφότου οι μη στρατιωτικές επιλογές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της απειλής», τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Όπως είπε, από τον Νοέμβριο περισσότερα από 2.000 πλοία υποχρεώθηκαν να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυαν οι Χούτι.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian