Η Νορβηγία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, ενώ η Σομαλία είναι η χειρότερη, σύμφωνα με ετήσια σχετική έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the children (Σώστε τα παιδιά), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη λίστα στην 19η θέση, ψηλότερα από τις ΗΠΑ που είναι στην 33η θέση, από τον Καναδά που είναι στην 20ή, τη Γαλλία που βρίσκεται στην 23η και τη Βρετανία που είναι στην 24η.
Συνολικά βαθμολογήθηκαν 179 χώρες με βάση μια σειρά κριτηρίων όπως η μητρική υγεία, η παιδεία, το εισοδηματικό επίπεδο και η κατάσταση των γυναικών.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Φινλανδία, η οποία κατατάχθηκε πρώτη το 2014, βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση, ενώ η Αυστραλία, στην ένατη θέση, είναι η μοναδική χώρα εκτός Ευρώπης στην πρώτη δεκάδα.
Οι δέκα χώρες που κατατάσσονται τελευταίες είναι αφρικανικές, συμπεριλαμβανομένων της Σιέρα Λεόνε (169η), της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στις εννέα από τις δέκα αυτές αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη ένοπλες συρράξεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, οι Αμερικανίδες διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν στη γέννα από ό,τι οι Πολωνές. Αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα. Σύμφωνα με τη Save the children, η Ουάσινγκτον καταρρίπτει το ρεκόρ βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ των 24 πλουσιότερων πρωτευουσών του κόσμου, με 7,9 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, έναντι λιγότερων από 1,6 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις στην Πράγα, ή 2 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις στη Στοκχόλμη και στο Όσλο.
Η Σομαλία είναι η χειρότερη χώρα για να γίνει μια γυναίκα μητέρα στον κόσμο για δεύτερη συναπτή χρονιά. Σχεδόν το 15% των παιδιών που γεννιούνται στη Σομαλία δεν συμπληρώνουν τα 5 τους χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.
Οι ανισότητες σε ό,τι αφορά τη βρεφική θνησιμότητα είναι τεράστιες, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.
σχόλια