To αλουμίνιο, ένα χημικό στοιχείο που έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, ενδέχεται να συνδέεται και με την άνοια και μείωση κατά 40% του πληθυσμού των μελισσών στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας αριθμός παραγόντων εμπλέκεται στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών: από την έλλειψη λουλουδιών και τα εντομοκτόνα μέχρι τις επιθέσεις από παράσιτα. Όμως τώρα βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Keele και το Πανεπιστήμιο του Sussex στη Βρετανία αποφάσισαν να ερευνήσουν αν το αλουμίνιο, εκ των «πιο σημαντικών περιβαλλοντικών ρυπαντών των τελευταίων χρόνων", θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στην εξαφάνιση του εντόμου.
Αυτό που βρήκαν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE οι επιστήμονες είναι ότι η περιεκτικότητα μετάλλου σε νύμφες μελισσών κυμαίνονταν από 13 έως 193 ppm [μέρη ανά εκατομμύριο.] Στους ανθρώπους, η μόλυνση του εγκεφάλου με αλουμίνιο σε ποσοστό άνω των 3 ppm "θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παθολογική και πιθανώς ως αιτία για νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ".
Οι ερευνητές λένε ότι μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση των ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα την «όξινη βροχή» και η εξόρυξη των μεταλλευμάτων αλουμινίου συνέβαλαν στην ακμάζουσα βιολογική διαθεσιμότητα αυτής της ουσίας.
Ως αποτέλεσμα, τα ψάρια, τα δέντρα, οι καλλιέργειες και οι ανθρωποι, έχουν όλα επηρεαστεί από το αλουμίνιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέλισσες δεν έχουν ανοσία στην αυξανόμενη επικράτηση του αλουμινίου. Στη Βραζιλία ανάλυση έδειξε ότι η γύρη είναι πολύ μολυσμένη με αλουμίνιο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Chris Exley, "το αλουμίνιο είναι γνωστή νευροτοξίνη που επηρεάζει τη συμπεριφορά σε ζωικά μοντέλα, όπως οι μέλισσες και τα στοιχεία αυτά δέιχνουν ότι η ουσία μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην μείωση του πληθυσμού των μελισσών". "Ψάχνουμε σε μέλισσες τη νόσο του Αλτσχάιμερ» , δήλωσε ο καθηγητής.
Στις ΗΠΑ το 40% των μελισσών υπολογίζεται ότι έχει χαθεί τα τελευταία χρονια.
Διεθνή /
σχόλια