Την παγιωμένη πεποίθηση των Γερμανών ότι «οι μετανάστες που αναζητούν εργασία στην χώρα τους προέρχονται κατά κανόνα από τα λιγότερο ειδικευμένα τμήματα του πληθυσμού» όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε έρευνα του Ινστιτούτου για Αναζήτηση της Εργασίας της Νυρεμβέργης, έρχεται να κλονίσει νέα έρευνα.
Το ιδιωτικό think tank Bertelsmann Stiftung μελέτησε ποιοτικά τα κύματα μεταναστών, που στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν συρρεύσει στην Γερμανία διαμορφώνοντας την μεγαλύτερη εισροή που σημειώθηκε στη χώρα από το 1995. Μόνο το 2012 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην κραταιά ομοσπονδιακή δημοκρατία προς αναζήτηση εργασίας, αναφέρει σε άρθρο του το Spiegel. Από αυτούς το 43%, ηλικίας από 15 έως 65 ετών, έχει αποφοιτήσει από πανεπιστημιακή ή τεχνική σχολή, ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε αντίθεση με το γηγενή πληθυσμό που κατέχει αντίστοιχα προσόντα σε ποσοστό 26%.
Αιτία της διαφοροποίησης είναι το υψηλό επίπεδο επιστημονικής και άλλης επαγγελματικής κατάρτισης των Νοτιο-Ευρωπαίων, που αποτελούν το κύριο ρεύμα «εσωτερικών» μεταναστών στην Ευρώπη, σε αντιδιαστολή με την γήρανση του γερμανικού πληθυσμού και την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης το εργατικό δυναμικό στη Γερμανία προβλέπεται να μειωθεί, κατά 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2025, ενώ το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό θα παρουσιάσει μείωση έως και 2 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
Αν στα παραπάνω προστεθεί και η «απροθυμία» της Γερμανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Spiegel, να οργανώσει τις δομές μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως παρατηρείται στα υπόλοιπα βιομηχανικά κράτη του κόσμου (Μ. Βρετανία, Δανία, Αυστραλία, Καναδάς), η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί παρά φυσική συνέπεια μιας μακροχρόνιας επιλογής.
σχόλια