Ως μέσο αναγνώρισης χρησιμοποιούν οι Τούρκοι διαδηλωτές το Google Maps, δημιουργώντας το Istanbul Polis Hareketleri ένα χάρτη κινήσεων της αστυνομίας, που επικεντρώνεται στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την «καρδιά» των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η χαρτογράφηση-παρακολούθηση των διαδηλώσεων και των κινήσεων της αστυνομίας σε πραγματικό χρόνο αποτελεί νέο φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε και το 2010 κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν το Google Maps για να επισημάνουν τη δράση της αστυνομίας και τις κινήσεις αστυνομικών οχημάτων και ελικοπτέρων.
Στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, πέρα από τις κινήσεις της αστυνομίας, επισημαίνονται τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος όπως μπλόκα, επισημάνσεις ανοιχτών και κλειστών οδών, επισημάνσεις χαρακτηριστικών ομάδων (ποιοι βρίσκονται πού και γιατί διαδηλώνουν) και άλλα στοιχεία ενδιαφέροντος. Ωστόσο, απουσιάζουν (κατά πάσα πιθανότητα εσκεμμένα) άλλα, πιο ευαίσθητα στοιχεία, όπως οι θέσεις συγκεκριμένων ατόμων, όπως εθελοντών γιατρών.
Επίσης, για να αποφεύγουν τον εντοπισμό και τη λογοκρισία, οι χρήστες φορητών συσκευών με πρόσβαση στο Ίντερνετ που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στην Τουρκία χρησιμοποιούν λογισμικό το οποίο κρυπτογραφεί τις συνδέσεις και τις επικοινωνίες τους. Υπηρεσίες και εφαρμογές όπως το Twitter, το Ustream και το Zello χρησιμοποιούνται ευρύτατα, ενώ όλο και περισσότεροι κατεβάζουν στις συσκευές τους εφαρμογές όπως το Hotspot Shield, που παρέχει ασφαλή σύνδεση VPN (Virtual Private Network). Η κατασκευάστρια εταιρεία, Anchorfree, κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των downloads αυτές τις ημέρες.
Το σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές περί περιορισμού της πρόσβασης στα social media, τις οποίες απέρριψε η Turkcell, η μεγαλύτερη από τις τρεις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, κουρδικές οργανώσεις παραπονέθηκαν στον Guardian ότι tweets τους υπό το hashtag #twitterkurds λογοκρίθηκαν και δεν εμφανίστηκαν στο timeline ή σε σχετικές αναζητήσεις, κάτι που το Twitter δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.
Στην Τουρκία, όλο το internet traffic περνά από τα συστήματα της Turk Telecom, που σημαίνει ότι υλικό και ιστοσελίδες μπορούν να μπλοκαριστούν στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, υπάρχει κυβερνητικός φορέας που έχει τη δυνατότητα παρέμβασης χωρίς ένταλμα ή δικαστική εποπτεία.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στον Guardian, στέλεχος της Renesys, εταιρείας που παρακολουθεί τη ροή δεδομένων στο Διαδίκτυο, είπε πως δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις περί παρεμπόδισης της πρόσβασης της Τουρκίας στο Ίντερνετ μέσα σε διάστημα 72 ωρών, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί διαφοροποιήσεις.
Παρόλα αυτά, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν επεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο- επίσης, σε πρόσφατη εξέλιξη, περίπου 25 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν στην Τουρκία με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης που πήραν κατά διαστήματα βίαιη μορφή, όπως μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν το Twitter για να οργανώσουν διαδηλώσεις και να καλέσουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
Ακόμη, όπως γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη, χάκερ της «συμμαχίας» ακτιβιστών υπό το όνομα Anonymous Turkey, επιτέθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της τουρκικής κυβέρνησης και απέσπασαν απόρρητες πληροφορίες που αφορούν το προσωπικό που εργάζεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ.
Πηγή στο γραφείο του Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι επίθεση δέχτηκαν οι λογαριασμοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι όσοι λογαριασμοί επλήγησαν αποκλείστηκαν από το δίκτυο.
σχόλια